Hlavní obsah

Hladina řeky Rio Negro je na historickém maximu, pod vodou jsou celá města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Hladina řeky Rio Negro, největšího přítoku Amazonky, je nejvýše za 109 let, během nichž se její stav měří. Dostoupila do výše 29,9 metru a dál roste. Týdny vytrvalých dešťů v oblastech na území Brazílie, kudy řeka protéká, vyvolaly rozsáhlé záplavy.

Brazilská řeka Rio Negro vystoupala na rekordní úroveň 29,9 metruVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Velká voda podle agentury Reuters tíží 53 měst ve státě Amazonas včetně Manausu s jeho 1,6 miliónu obyvateli. Tam se záplavy nevyhnuly ani centru města, kde se ocitly pod vodou celé čtvrti. "Je to hrozná situace. Sotva tudy můžeme chodit, vody je všude alespoň po kotníky," citovala agentura Reuters jednoho z místních. "Postihlo to všechny," popsal další svědek.

Úřady odhadují, že jen zemědělcům způsobily záplavy škody za 64 miliónů reálů (asi 620 miliónů korun).

Hladina Ria Negro vystoupala do rekordní výše 29,78 metru už minulou středu. Jen těsně tak byl překonán dosud nejvyšší stav vody z roku 2009, kdy naměřili jen o centimetr nižší hladinu. Tentokrát ale hladina stále roste a očekává se, že brzy překoná výšku 30 metrů.

Měření na řece se provádí od roku 1902.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám