Hlavní obsah

Do brány Bílého domu nabouralo auto, řidič na místě zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vnější brány Bílého domu v sobotu nabouralo auto. Řidič na místě zemřel. Úřady celý incident považují za „pouhou dopravní nehodu“ a nepřiřazují mu žádnou politickou motivaci. Jde již o druhé auto, co do brány Bílého domu nabouralo od letošního ledna.

Foto: ČTK/AP

Bílý dům

Článek

K nehodě dle vyjádření citovaných deníkem The Guardian došlo krátce po půl jedenácté večer. Mluvčí americké tajné služby Anthony Guglielmi o ní na sociální síti X uvedl, že nepředstavovala „žádnou hrozbu pro Bílý dům“ ani „žádnou hrozbu pro bezpečnost veřejnosti“.

„Bezpečnostní protokoly byly provedeny, policisté odklidili vozidlo a snažili se pomoci řidiči, jenž byl nalezen mrtev,“ uvedla tajná služba ve svém vyjádření. Řidič byl policií Washingtonu D.C. identifikován pouze jako „dospělý muž“ a celá událost je vyšetřována jako „pouhá dopravní nehoda“.

Další řidič do vnější brány Bílého domu naboural v lednu. Náraz přežil a byl vzat do vazby, přičemž bylo diagnostikováno, že trpěl psychickými potížemi. Jen pár týdnů předtím do kolony doprovázející prezidenta Joea Bidena naboural opilý řidič.

APT28 jsou známá hrozba. USA odsoudily ruský kyberútok na Česko a další státy

Svět

Děsivější byl případ z loňského dubna, kdy do bezpečnostních bariér přes ulici od Bílého domu nabouralo stěhovací auto, ve kterém se našel nacistický prapor. Jako řidič vozu byl identifikován devatenáctiletý Sai Varsith Kandula z Chesterfieldu v Missouri. Ten byl následně obviněn z ničení státního majetku.

Své potíže s řidiči měl v Bílém domě i Donald Trump. V roce 2019 se jeden snažil dostat do komplexu prezidentského sídla namáčknutím se za projíždějící autorizované vozidlo. Tajná služba následně zvýšila ochranný plot kolem Bílého domu z 1,8 metru na 4 metry.

Americké manévry v Libavé. Na cvičení Immediate Response přijede 800 vojáků z USA

Domácí

Výběr článků

Načítám