Hlavní obsah

Guvernérem Virginie bude republikán. Demokrat Biden dostal palec dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Guvernérské volby ve Virginii vyhrál republikán Glenn Youngkin a demokratům napříč USA tím rok před volbami do Kongresu vyslal důrazné varování. Virginie se totiž při loňské prezidentské volbě poměrně jasně přiklonila k Joeu Bidenovi, a nynější vítězství republikána je proto možné interpretovat jako výraz nespokojenosti s dosavadní politikou šéfa Bílého domu.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Glenn Youngkin bude guvernérem Virginie.

Článek

Po sečtení 99 % odevzdaných hlasů vede ve Virginii Glenn Youngkin o 2,1 %. Vítězství už tak prakticky nemůže ztratit. Ještě před pár týdny přitom vedl demokrat Terry McAuliffe.

Americká média nebo například britská stanice BBC to vysvětlují tím, že si voliči guvernérské volby vyložili jako příležitost vystavit Bidenovi vysvědčení. Zatímco v prezidentských volbách demokrat Biden vyhrál o úctyhodných 10 %, letos jeho stranický kolega McAuliffe zřejmě o víc než 2 % prohraje.

Rozhodují umírnění

Rozhodly nejspíš hlasy umírněných a nezávislých voličů, kterým se nelíbilo chaotické stažení amerických vojáků z Afghánistánu nebo trvající neshody demokratů v Kongresu ohledně obřího investičního balíku, jenž byl jedním z Bidenových stěžejních předvolebních slibů.

Starostou New Yorku se stane bývalý černošský policista Eric Adams

Amerika

Prezident navíc v kampani a po zvolení deklaroval jako jednu ze svých priorit boj proti koronaviru, jehož šíření se v USA podobně jako jinde ve světě stále nedaří významně zpomalit.

Youngkinovo vítězství je pro demokraty zatím nejvážnějším varováním, že by je za rok mohly čekat vážné problémy v kongresových volbách, píše agentura AP. Bidenova strana nyní převládá v Senátu jen nejtěsnější možnou většinou a ve Sněmovně reprezentantů má jen o hrstku křesel více než republikáni.

Ve Virginii odstranili sochu konfederačního generála Leeho

Amerika

Trumpův návrat je nevyhnutelný

Prohra ve Virginii tak zřejmě ještě zintenzivní rozepře demokratů v Kongresu ohledně Bidenových investičních plánů a podle AP je rovněž znamením toho, že je návrat Donalda Trumpa jako kandidáta v příštích prezidentských volbách v podstatě nevyhnutelný.

Další ranou pro demokraty mohou být souběžně konané guvernérské volby v dalším státě New Jersey. Tam je sice za favorita považován demokratický šéf státní exekutivy Phil Murphy, republikán Jack Ciattarelli má ale šanci překvapit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám