Hlavní obsah

Guantánamo opustil nejstarší vězeň, na soud marně čekal 18 let

Z věznice Guantánamo na Kubě byl po 18 letech propuštěn pětasedmdesátiletý Sajf Ulláh Parača. Pákistánec podezřívaný USA z financování teroristické organizace al-Káida byl nejstarším vězněm. Svou vinu popíral a Spojené státy jej nikdy neobžalovaly. O jeho návratu do vlasti informovalo podle BBC pákistánské ministerstvo zahraničí.

Foto: Lucas Jackson/File Photo, Reuters

Plot okolo základny Guantánamo

Článek

Parača byl zatčen v Thajsku necelé dva roky po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. Přes rok pak strávil v americkém vojenském vězení v Afghánistánu, než se dostal do Guantánama, kde svého času byly stovky podezřelých z terorismu.

Pákistánského obchodníka, který dříve studoval v USA, Američané vinili z kontaktů s nejvyššími představiteli al-Káidy včetně Usámy bin Ládina a také finanční podpory této teroristické organizace.

„Jsme rádi, že pákistánský občan zadržovaný v zahraničí se konečně znovu setkal se svou rodinou,“ uvedlo po jeho návratu pákistánské ministerstvo zahraničí.

Spolu s ním byl propuštěn i další Pákistánec a člověk původem z Jemenu. Americká administrativa schválila jejich propuštění již loni.

Guantánamo se mění v domov důchodců pro teroristy

Amerika

V americké věznici na Kubě se stále nachází 35 vězňů. Podle BBC přitom roste tlak na amerického prezidenta Joea Bidena, aby je buď vrátil do vlasti, nebo aby už skončily jejich soudy.

Paračův právník konstatoval, že v následujících měsících očekává propuštění dalších vězňů, mezi nimiž jsou i čtyři jeho klienti.

Reklama

Výběr článků

Načítám