Hlavní obsah

Gang Los Lobos popřel zapojení do vraždy prezidentského kandidáta v Ekvádoru, zadržení jsou Kolumbijci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Kandidáta na ekvádorského prezidenta Fernanda Villavicencia zavraždila zřejmě skupina Kolumbijců, kteří byli zadrženi po přestřelce s policií. Všech šest zadržených jsou Kolumbijci a Kolumbijcem byl i muž, který podlehl zraněním utrpěným při přestřelce. Mrtvý je zřejmě vrah kandidáta. Kdo za atentátem stojí, však zatím není jasné.

Foto: Policia Nacional De Ecuador, Reuters

Zbraně zabavené Kolumbijcům, kteří spáchali atentát na kandidáta na ekvádorského prezidenta Fernanda Villavicenciu

Článek

Ministr vnitra Juan Zapata uvedl, že zadržení jsou členy organizované zločinecké skupiny, nesdělil však jaké. Policie bude pracovat na tom, aby „objevila motiv zločinu a ty, kdo ho naplánovali“. Zadržení museli jednat na něčí příkaz. Není ale jasné, na čí.

K atentátu se přihlásila na síti skupina maskovaných mužů, kteří o sobě tvrdili, že patří ke gangu Los Lobos. O pár hodin později se však na internetu objevilo další video, kde jiná skupina mužů, tentokrát bez kukel, uvedla, že jsou členy Los Lobos, a popřeli zapojení jejich gangu do atentátu. Sdělili, že video, kde se k němu skupina měla hlásit, je podvržené a stojí za ním konkurenční gang.

Soupeření drogových gangů

Los Lobos soupeří o moc s drogovým gangem Los Choneros. Druhý jmenovaný Villavicenciovi vyhrožoval smrtí, kvůli čemuž měl politik policejní ochranu. Při atentátu ho chránilo pět policistů a další byli v hlídkových vozech, jenže nevyužil pancéřovaného vozidla, uvedla stanice CNN.

Útočníci byli silně ozbrojeni, Kolumbijcům byla zabavena puška se dvěma zásobníky, samopal, čtyři pistole, tři granáty a čtyři krabice s municí. Měli taky dvě motorky a bylo u nich nalezeno i ukradené auto.

Zapojení podsvětí do atentátu je pravděpodobné, protože Villavicencio chtěl bojovat proti korupci a organizovanému zločinu. Jeho příslušníky chtěl poslat za mříže.

Ekvádor byl dlouho poklidnou zemí, ale poslední dobou se potýká s organizovaným zločinem, protože drogové gangy přes něj pašují kokain, o který roste zájem. Ekvádor leží mezi největšími producenty kokainu Peru a Kolumbií. Poté, co bylo domluveno příměří s levicovými vzbouřenci z FARC, kteří dlouho kontrolovali pašování kokainu a profitovali z něj, se na jejich místo pokusili dostat mexické drogové kartely a skupiny z Balkánu. Los Choneros mají vazby na mexický kartel Sinaloa, vedený nyní již uvězněným Prckem Guzmánem, zatímco Los Lobos jsou spojeni s mexickým kartelem Jalisco – nová generace.

Už v roce 2018 připadalo na 100 000 obyvatel 5,8 vraždy. V roce 2022 počet stoupl čtyřnásobně. Na ulicích není bezpečno, připomněla stanice BBC.

V zemi byl po atentátu vyhlášen výjimečný stav. Prezidentské volby se však odkládat nebudou.

Další je na řadě, hrozí po vraždě prezidentského kandidáta ozbrojenci. Ekvádor vyhlásil výjimečný stav

Amerika

Při atentátu během předvolební kampaně zahynul ekvádorský kandidát na prezidenta

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám