Hlavní obsah

Floridský vrah slyšel hlasy a řekl to FBI, ta masakru přesto nezabránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee

Šestadvacetiletý Esteban Santiago, který v pátek večer začal bezhlavě střílet do davu lidí v odletové hale letiště ve Fort Lauderdale na Floridě, je válečný veterán. Po návratu z Iráku se léčil s duševní nemocí. Agentuře AP to řekl nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku se na letišti zasekly tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Jediné, co vám mohou říci, je to, že se po návratu z Iráku necítil příliš dobře,“ řekl nejprve listu Record jeho strýc Herman Rivera. Teta střelce Maria Ruizová už ale byla sdílnější. „Bylo to, jako by přišel o rozum. Viděl různé věci,“ vzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

Estaban Santiago

Do Iráku byl Santiago vyslán v roce 2010 jako příslušník ženijního oddílu portorické národní gardy. Agentuře AP to potvrdil mluvčí gardy Paul Dahlen. Za příkladnou službu byl vyznamenán několika medailemi. Včetně ocenění za boj proti globálnímu terorismu.

Foto: David Santiago, ČTK/AP

Policista po střelbě chrání civilisty

Poté, co se vrátil z války, se usadil na Aljašce. Tomu, že by trpěl posttraumatickým stresovým syndromem nebo jinou psychickou nemocí zpočátku nic nenasvědčovalo. Armádní řady neopustil. Přidal se k rezervistům, kde dosáhl hodnosti svobodníka. Sloužil jednou měsíčně o víkendu.

Od rezervistů byl ale propuštěn, pro „nepřesvědčivý výkon“. Podle Pentagonu se opakovaně provinil nepovoleným opuštěním základny.

Foto: David Santiago, ČTK/AP

Jedna ze zraněných žen

V listopadu minulého roku pak Santiago podle AP vyhledal agenty FBI; svěřil se jim, že slyší hlasy v hlavě a ovládá ho armáda. Ta ho prý nutila sledovat brutální videa Islámského státu. FBI zalarmovala policii a ta Santiaga poslala na vyšetření. Psychiatr nařídil léčbu.

S čím konkrétně se měl střelec z floridského letiště léčit, není známo. Jeho bratr řekl novinářům, že věděl o tom, že Esteban má duševní potíže. Nikdy s ním o tom ale nemluvil. „Nemluvili jsme spolu poslední tři týdny, to je divné. Jsem v šoku, byl to normální člověk,“ tvrdí Bryan Santiago.

Na floridské letiště přiletěl Esteban Santiago z Aljašky s Delta Airlines. Měl jediné zavazadlo - se samopalem a náboji. Když zbraň nabil, začal střílet do davu. Zabil pět lidí a dalších třináct zranil. Pak byl zadržen. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám