Hlavní obsah

Florida láme smutné rekordy. Vir kosí i mladé

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epicentrem opět eskalující epidemie koronaviru ve Spojených státech se v posledních týdnech stala slunná Florida. Na první pohled se tak opakuje situace z loňska, mnohé je ale jinak.

Foto: Intermountain Health, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stát zasažený nakažlivější delta mutací hlásí rekordní počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 (v neděli 10 207) i nových infekcí za den (21 683 případů v sobotu).

Nakažení plnící nemocnice jsou vesměs mladší a zdravější než dřív. Úplnou výjimkou nejsou ani děti, v uplynulém týdnu jich na Floridě po nákaze covidem-19 bylo hospitalizováno v průměru 35 denně.

Zdravotnická zařízení musejí umisťovat lůžka pacientů s koronavirem i na chodby, protože pokoje už kvůli nebývalému náporu nestačí.

Biden: Nevakcinovaní jsou problémem pro všechny

Amerika

Nejhorší situace panuje v okolí měst Orlando a Jacksonville, ale problémy rychle narůstají i jinde, informují regionální americká média.

Předchozí rekordy přitom pocházejí z loňského léta, kdy vakcína nebyla dostupná.

Nyní Florida sice hlásí 49 procent plně naočkované populace, drtivá většina hospitalizovaných však vakcinována nebyla, podotkl regionální list Tampa Bay Times.

Povinné roušky guvernér odmítá

Republikánský floridský guvernér Ron DeSantis přesto odmítá zavádění povinného nošení roušek a spolu s tamními zákonodárci omezil i pravomoci samospráv zavádět restrikce.

„V ideálním světě bychom měli možnost zvažovat věci jako povinné roušky,“ posteskl si Rick Kriseman, demokratický starosta města St. Petersburg.

Zesměšňoval očkování, zemřel na covid-19

Amerika

„V tuhle chvíli můžu jen říkat: ‚Prosím, naočkujte se.‘ Protože nechci, aby lidé zbytečně onemocněli nebo umírali,“ dodal.

V pátek pak DeSantis zakázal školám, aby návrat dětí do lavic podmiňovaly nošením roušek. „Na Floridě nic takového dělat nebudeme,“ upozornil DeSantis dle magazínu Newsweek.

Americký prezident Joe Biden o víkendu varoval, že obyvatelé USA mohou očekávat více doporučení úřadů i restrikcí.

Narážel tak mj. na doporučení Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, aby v oblastech zasažených delta mutací nosili roušky uvnitř budov i očkovaní lidé.

Do práce mohou jen očkovaní, rozhodli technologičtí giganti

Amerika

O dalších lockdownech a uzavírání podniků však už nechtějí slyšet nejen republikáni, ale i valná část demokratů.

„Nemyslím, že zažijeme další uzávěru,“ řekl epidemiolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci, i když připustil, že situace ve Spojených státech se zhoršuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám