Hlavní obsah

FBI podezřelého z Times Square na několik hodin ztratila

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z amerického federálního bezpečnostního úřadu FBI na několik hodin ztratili stopu muže, který na newyorské náměstí Times Square o víkendu umístil bombu. Vinu na tom nesla letecká společnost Emirates Airlines, která nereagovala na to, že úřady 30letého Faisala Shahzada přidaly na seznam podezřelých osob. V noci na středu muž přiznal, že byl vycvičen v Pákistánu, uvedla agentura Press Association.

Foto: Reuters

Faisal Shahzad

Článek

FBI přiznala, že Shahzada ztratila na několik kritických hodin, zatímco on si zamluvil letenku a na newyorském letišti Johna F. Kennedyho nastoupil do letadla do Dubaje. Vyšetřovatelé o něm nevěděli, dokud úřady nedostaly konečný seznam pasažérů, kteří měli na palubě letadla Emirates Airlines za několik minut opustit USA.

Aerolinie nereagovaly na elektronickou zprávu, kterou úřady zaslaly v pondělí v poledne - tedy více než osm hodin před plánovaným letem - a v níž upozorňovaly, že Shahzad nesmí vycestovat ze země. Poté, co o dvě hodiny později vyšetřovatelé přidali i číslo Shahzadova pasu, volal společnosti Shahzad, aby si zamluvil letenku přes Dubaj do Islámábádu. O hodinu později dorazil na letiště, zaplatil za letenku v hotovosti a nastoupil do letadla.

Když Emirates Airlines nahlásily, že si u nich Shahzad koupil letenku, muž byl už v policejní vazbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výcvik členů pákistánského TálibánuVideo: Reuters

Shahzad se přiznal, že v noci na neděli zaparkoval na Times Square auto s náložemi. Na vůz upozornil válečný veterán, který si všiml, že stojí na místě, kde to není povoleno, a má v zapalování klíč. Policie ve voze objevila výbušné zařízení, které se ale nespustilo. V autě byly také propanbutanové bomby a kanystry s benzinem, ohňostroje, hnojivo a elektrická zařízení k inicializaci.

Pyrotechnici tvrdí, že exploze by způsobila značné škody a požár, ale dům by nezničila.

Shahzad, původem Pákistánec, který loni získal americké občanství, byl obviněn z několika trestných činů včetně terorismu a použití zbraně hromadného ničení. Tvrdí, že jednal sám. Agentura PA ale ve středu uvedla, že přiznal výcvik v táboře v Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám