Hlavní obsah

Exministr ruské regionální vlády prchl před válkou do USA. Dělá tam řidiče kamionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý vysoký úředník ruské hierarchie Denis Šaronov utekl z Ruska do USA poté, co mu byl doručen povolávací rozkaz na Ukrajinu. Práci za volantem velkého nákladního auta si pochvaluje a říká, že je to lepší než se podílet na ilegální válce.

Foto: Profimedia.cz

Takových „korábů“ brázdí americké silnice tisíce. Ilustrační snímek

Článek

„Tady v Michiganu je to báječné. Dole, v Texasu, bylo opravdu velké horko.“ Tak se vyjádřil na margo tisíců kilometrů napříč Spojenými státy strávených za volantem nákladního vozu Denis Šaronov v interview citovaném deníkem The Guardian.

Šaronov patří mezi statisíce Rusů, kteří se po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 rozhodli opustit zemi. Jeho případ je ale přece jen výjimečný – muž totiž od roku 2020 zastával post ministra zemědělství v ruské Republice Komi (rozsáhlém administrativním celku na severu evropské části Ruska).

Rusové, kteří odjeli po zahájení války, nejsou nepřátelé. Jen prý nepochopili

Evropa

Když mu v září 2022 přišel povolávací rozkaz, na nic nečekal a odjel do USA. „Mnozí lidé v Rusku mé rozhodnutí nechápou. (…) Myslím si, že vůbec nerozumí realitě. Prostě jsem se nechtěl stát součástí agresivní, ilegální války,“ říká muž, podle kterého je práce za volantem kamionu „vzrušujícím dobrodružstvím“.

„Kradou tam všichni“

Šaronov také popsal praktiky, které mezi politickými špičkami v Rusku panují. „Naprostá většina lidí v Rusku jde do politiky proto, aby získali nečestným způsobem peníze,“ říká exministr s tím, že korupce je všudypřítomná. „Kradou prakticky všichni. Buď se stanete součástí toho systému, nebo vás vyvrhne ven – a to se stalo mně, znelíbil jsem se,“ popisuje.

Podle nezávislého serveru Meduza jsou nicméně v Šaronově příběhu bílá místa. Nelze například ověřit, zda je pravdivá historka o tom, jak se dostal do USA – muž uvádí, že cesta vedla přes Kyrgyzstán a Mexiko, odkud měl přejít do USA ilegálně po zemi. Redaktoři ruskojazyčné televize RTVI, kteří muže kontaktovali jako první, nicméně Šaronovu identitu předem ověřili.

„Sedět za volantem je báječně svobodný job, jedno velké dobrodružství. Těším se na příští cestu, do Alabamy,“ uzavřel Šaronov.

Iluze o Rusku jsem ztratila už dávno, říká dcera zavražděného politika Němcova

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám