Hlavní obsah

Dvouletému chlapci v ledové vodě na hodinu přestalo bít srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Bez pár minut celou hodinu bez srdečního tepu zůstal před několika týdny dvouletý Gore Otteson z amerického Denveru poté, co spadl do ledové řeky. Jeho rodiče jej našli plavat na hladině tváří dolů. Lékařům se však podařilo nemožné a dokázali u něj nakonec srdeční funkci obnovit. O události v pátek informoval britský Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Gunnison v Coloradu

Článek

Chlapec utekl rodičům z rodinného domku u Lakewoodu a spadl do řeky Gunnison, kde teplota nepřesahuje osm stupňů Celsia. Podle odhadů byl pod vodou asi půl hodiny, ale ledová voda mu naštěstí extrémně zpomalila srdeční tep, takže upadl do jisté formy hibernace.

Poté se jej lékaři pokoušeli resuscitovat, rodičům však dali jednoprocentní naději na to, že jejich syn přežije.

Teprve za půl hodiny zaznamenaly přístroje obnovení srdeční funkce. „Lékaři nám nevysvětlili, jak se to mohlo stát. Nazvali to prostě zázrakem,“ řekla Goreova matka Amy.

„Existuje takové pravidlo, že pokud se vás podaří zahřát, ale jste přesto mrtvý, život se vám už nevrátí. Tohle dítě bylo velmi podchlazené, ale protože jsme byli schopni obnovit jeho srdeční funkci atropinem, raději jsme ho nezahřívali,“ uvedl jeden ze zasahujících lékařů Roger Sherman.

Od nehody uplynulo už několik týdnů a chlapec se od té doby plně zotavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám