Hlavní obsah

Kongres odvrátil shutdown, ochránil výplaty statisíců Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obě komory amerického Kongresu schválily zákon o nouzovém financování vlády na příštích 45 dnů. Několik hodin po Sněmovně reprezentantů mu dal zelenou i Senát. Zákon na poslední chvíli odvrací ochromení fungování vládních úřadů a agentur, takzvaný shutdown, neobsahuje však další pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Nyní zamíří k prezidentu Joeu Bidenovi a považuje se za pravděpodobné, že ten jej podepíše.

Foto: Ken Cedeno, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za zablokováním jednání o rozpočtu stálo radikální křídlo republikánské strany, které požadovalo výraznější škrty v navrženém rozpočtu včetně zastavení podpory válkou zmítané Ukrajině či zvýšených výdajů na pomoc při přírodních katastrofách.

Uspěli jen částečně: Sněmovnou reprezentantů i Senátem prošel návrh, který nezahrnuje odporu pro Ukrajinu, ale počítá se zvýšením federální pomoci při katastrofách v rozsahu, jaký požadoval prezident Joe Biden.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy nejprve u svých spolustraníků neuspěl s kompromisním návrhem, na kterém se shodl už v květnu s prezidentem Joem Bidenem, neúspěšný byl i jeho páteční návrh dočasného financování vlády, jenž by zajistil finance na nadcházející měsíc, a prodloužil tak dobu jednání o rozpočtu. Pak se ale zadařilo. Obě komory schválily kompromis, který zajistí dočasné financování vlády do 17. listopadu.

Statisíce lidí bez výplaty

Pokud by se americká vláda vlivem neschválení rozpočtu dostala do platební neschopnosti, došlo by k výraznému omezení fungování federálních úřadů. Uzavřeny by byly muzea, národní parky, výzkumná centra či zdravotnická zařízení financovaná americkou vládou.

Statisíce federálních zaměstnanců by muselo zůstat doma na neplaceném volnu. Velká část z nich přitom podle Americké federace vládních zaměstnanců nemá dostatečné finanční rezervy a žije od výplaty k výplatě.

Zaměstnanci v klíčových službách, jako je armáda či řízení letového provozu, by museli nadále pracovat, avšak bez nároku na výplatu.

V Kongresu USA selhal pokus dohodnout se o rozpočtu, ochromení vlády je blízko

Amerika

Podle americké ministryně financí Janet Yellenové shutdown zasáhne klíčové vládní programy včetně půjček pro farmáře a malé podnikatele či projektů na rozvoj infrastruktury. Při delším ochromení by také došlo k pozastavení potravinové pomoci chudým Američanům.

Mezi nezasaženými oblastmi patří například poštovní služby či vyplácení dávek sociálně slabým či veteránům, které patří mezi mandatorní výdaje.

Spory o rozpočet, které mohou vést k výraznému omezení fungování vládních úřadů, se neodehrávají v žádné jiné zemi a jsou uváděny jako příklad rostoucí neschopnosti politického fungování ve Washingtonu, píše BBC.

Hrozil již čtvrtý shutdown

Očekávaný shutdown, ke kterému mohlo v noci na neděli dojít, by za posledních deset let byl již čtvrtý. Naposledy k němu došlo za předchozího prezidenta Donalda Trumpa v roce 2019 a trval rekordních 34 dní.

Podle rozpočtového výboru Kongresu tehdejší vládní ochromení stálo americkou ekonomiku kolem 11 miliard dolarů (přes 250 miliard korun). Velká část federálních zaměstnanců se tehdy dostala kvůli výpadků příjmu do existenčních potíží, kdy stáli fronty v potravinových bankách či přišli o dům kvůli neschopnosti splácet hypotéku.

Zelenskyj projev v Kongresu USA neměl. Nebyl na to čas, řekli republikáni

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám