Hlavní obsah

Anglie se zřejmě otevře naočkovaným turistům z EU

– Londýn

Plně naočkovaní obyvatelé států Evropské unie (EU) by se už brzy mohli podívat do Anglie bez nutnosti podstupovat karanténu. Počítá s tím návrh britského premiéra Borise Johnsona, o kterém informoval list Financial Times. Londýnský kabinet se domnívá, že současné restrikce pro cestovatele zásadně poškozují britskou ekonomiku.

Foto: Profimedia.cz

Cestující na londýnském letišti Heahtrow

Článek

Deník s odkazem na své zdroje píše, že britští ministři na předsedu vlády v posledních dnech tlačí, aby umožnil očkovaným turistům zemi navštívit.

Podle Financial Times by už změna mohla začít platit od příštího týdne, zatímco server Forbes hovoří o 16. srpnu, kdy se zároveň zruší povinnost pro plně očkované nastoupit do karantény po pozitivním kontaktu.

Pravidla pro cestování do Anglie teď záleží na tom, z jaké země člověk cestuje. Drtivá většina států EU se nachází na takzvaném jantarovém seznamu, což vytváří povinnost se po příjezdu 10 dní izolovat a podstoupit dva PCR testy.

Výjimku z této povinnosti v tuto chvíli mají poněkud kontroverzně pouze lidé, kteří podstoupili obě dávky očkování v rámci tamního systému Národní zdravotní služby (NHS).

To znamená, že na lidi, kteří byli naočkování úplně stejnými vakcínami, ale ne v Británii, vláda hledí jako na neočkované.

Pusťte nás domů, prosí ministerstvo Češi v Británii

Domácí

Změnu pravidel uvítají zejména rodiny, které vlivem pandemie žijí v odloučení a kterým povinná 10denní izolace fakticky znemožňuje se navštěvovat.

Kromě turistů z EU by se měla karanténa zrušit také pro naočkované Američany. Bílý dům tento týden nicméně uvedl, že se nehodlá zachovat recipročně a zákaz cestování ze Spojeného království a Schengenu bude dál platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám