Hlavní obsah

Děti cizinců narozené v USA ztratí nárok na automatické občanství, plánuje Trump

Washington

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že zablokuje právní zásadu, podle níž se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. Trump to řekl v rozhovoru pro televizi HBO.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Šéf Bílého domu řekl, že může současnou praxi zastavit exekutivním nařízením, tedy prezidentským dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA.

Pokud se Trump rozhodne zásadu známou jako ius soli ukončit, bude to patrně nejdramatičtější prezidentův krok v rámci jeho tažení proti nelegální migraci. Portál Axios rovněž poznamenal, že v takovém případě lze s jistotou očekávat, že se o ústavnost dekretu před americkými soudy svede právní bitva.

Děti jako kotvy cizinců

Pokud v USA cizinec včetně migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně, porodí dítě, stává se jejich potomek občanem Spojených států. Této praxe migranti často zneužívají, ačkoli rodiče nemají automaticky nárok na americké občanství.

Migranti bez dokladů, kteří v USA přivedou na svět dítě, následně často úspěšně dosáhnou na možnost v zemi zůstat, aby se o svého nezletilého potomka, občana USA, mohli starat. O takových dětech migrantů se pak v USA hovoří jako o kotvách, poznamenal Axios.

Reklama

Výběr článků

Načítám