Hlavní obsah

Oxfordská univerzita odmítla odstranit sochu kolonizátora

Oxford

Britská Oxfordská univerzita ve čtvrtek oznámila, že na jedné ze svých budov i nadále ponechá sochu britského koloniálního politika z 19. století Cecila Rhodese. Její odstranění požadovala část studentů s argumentem, že socha reprezentuje nadřazenost bílé rasy a pozůstatek imperialismu. Náklady na svržení sochy by byly příliš vysoké, stojí v odůvodnění.

Foto: Profimedia.cz

Socha Cecila Rhodese na Oriel College

Článek

Socha se nachází na budově koleje Oriel. Vedení této koleje minulý červen souhlasilo s odstraněním sochy s vysvětlením, že toto rozhodnutí podpořila nezávislá komise, která měla osud Rhodesovy podobizny na starost.

Teď ale kolej otočila. Uvedla, že regulační a finanční komplikace spojené se stržením sochy jsou natolik náročné, že kontroverzní politik zůstane tam, kde je.

Podle ministra školství Gavina Williamsona jde o „rozumný a vyvážený” krok. „Měli bychom se z naší minulosti poučit, a ne ji cenzurovat,” napsal na Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za stržení sochy Cecila Rhodese, 16. června 2020

Vedení koleje uvedlo, že si uvědomuje, že rozhodnutí část studentů nepotěší. V nejbližších měsících by se měla uskutečnit virtuální výstavu, která „poskytne arénu pro kontextualizaci a vysvětlení Rhodesova odkazu”.

Trend svrhání soch

Tlak na odstranění sochy trval několik let. Na tomto požadavku vzniklo například hnutí Rhodes must fall (Rhodes musí padnout), podle kterého zpodobnění kolonizátora na budově oslavuje rasismus. Hnutí se už v roce 2015 domohlo odstranění sochy kolonizátora z univerzity v Kapském Městě v Jihoafrické republice.

Kolonialista Charles Darwin? Muzeum přezkoumá „urážlivou“ výstavu

Evropa

Sochy obchodníků s otroky a dalších historických postav se minulý rok staly zejména ve Spojených státech a Británii terčem kritiky hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) a souvisejících protestů proti rasové diskriminaci, které spustila smrt amerického černocha George Floyda při policejním zákroku.

Rhodes, narozený v roce 1853, byl jednou z hlavních postav britských kolonizačních projektů v jižní Africe. Stal se zde majitelem diamantových dolů a založil diamantového giganta, společnost De Beers. Věřil v nadřazenost bílé rasy a zavedl některá segregační opatření, která později dala vzniknout politice apartheidu, píše Reuters. Na jeho počest byla pojmenovaná Rhodézie, dnešní Zimbabwe.

Churchillův pomník v Londýně se stal opět terčem útoku

Evropa

Jako bývalý student Oxfordské univerzity Rhodes odkázal koleji Oriel část svého jmění. Rhodesovo jméno také nese tamní stipendium, které ročně podpoří stovku studentů z celého světa, v minulosti například bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám