Hlavní obsah

Čtvrtina obyvatel USA nezdravě „vysedává“

Po dvou letech pandemie, která normalizovala práci z domova a přesunula řadu společenských aktivit na internet, ukazují podle agentury Bloomberg údaje amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC), že mnoho obyvatel USA příliš moc vysedává – a že to dělali už před nástupem covidu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle výzkumů CDC prováděných v letech 2017–2020 není plná čtvrtina dospělých Američanů tak aktivní, aby si chránila zdraví.

„Dostatečná tělesná aktivita by přitom mohla zabránit každému desátému předčasnému úmrtí,“ sdělila Ruth Petersenová, ředitelka oddělení CDC.

Agentura zveřejnila i mapu, která ukazuje, že nejméně aktivní jsou obyvatelé Portorika a lidé ve státech na jihu USA, hlavně v Oklahomě, Arkansasu, Louisianě, Mississippi, Alabamě (30 a více procent nedostatečně aktivních).

Gen obezity? Vědci ho už našli

Věda a školy

O moc lépe na tom není ani Texas, Florida, Jižní Karolina či Georgia s 25 až 30 procenty neaktivních.

Rozdíly i u ras a etnik

Více aktivit vyvíjejí lidé na západě a středozápadě USA a také v některých státech na východě – za sedavé tam lze označit „jen“ 20 až 25 procent lidí. Nejaktivnější jsou obyvatelé států Colorado, Utah, Vermont a Washington (tělesně aktivní jsou tam více než čtyři pětiny lidí).

CDC zjistila i výrazné rozdíly v závislosti na rase a etnické příslušnosti. Mimo zaměstnání je tělesně neaktivní téměř třetina dospělých Hispánců a 30 procent černochů.

Jednoduché cviky, které uleví od bolesti za krkem

Zdraví

Naopak mezi Asiaty je jen asi pětina těch, které lze označit za sedavé. Podle CDC tomu může napomáhat nedostatek „bezpečných a vhodných“ míst pro tělesné aktivity v některých, tj. zejména chudých čtvrtích.

Údaje CDC pocházejí z telefonického průzkumu. Za tělesnou aktivitu je považováno cokoli mimo práci, od procházek přes golf až po práci na zahradě.

Mezi přínosy tělesných aktivit pro zdraví patří lepší spánek, nižší tlak, méně depresí i snížení rizika srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám