Hlavní obsah

Clintonovi získali od loňska téměř tři čtvrtě miliardy, Hillary to kazí image

Právo, roš

Horentní honoráře zhruba za stovku projevů a výnosy za knihy vynesly od loňska manželům Clintonovým nejméně 30 miliónů dolarů (zhruba 720 mil. Kč). Jejich celkové jmění, odhadované až na 52,7 miliónu dolarů (1,3 mld. Kč), je řadí k procentu nejbohatších Američanů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželé Clintonovi na archivním snímku

Článek

Vyplývá to z přiznání manželů při Federální volební komisi podaného v souvislosti s prezidentskou kandidaturou Hillary, o němž informoval web stanice NPR. Přiznání přitom nezahrnuje jejich dva luxusní domy v New Yorku a Washingtonu ani jejich osobní majetek.

Údaje o příjmech Clintonových se okamžitě staly municí republikánských odpůrců, jelikož politička se prezentuje jako obránce zájmů střední třídy.

„Jejich tvrzení, že ohromné částky za projevy, které navíc vyvolávají etické otázky a jsou možným konfliktem zájmů, slouží jen k placení jejich účtů, ukazuje, jak hodně se odtrhli od reality,“ uvedl šéf Republikánské strany Reince Priebus.

Jeden projev Clintonové stál až 325 tisíc dolarů (7,8 miliónu korun), exprezident si za vystoupení na potravinovém fóru ve Stockholmu nechal vyplatit až půl miliónu (12 miliónů korun). Bývalá senátorka a ministryně zahraničí kromě toho inkasovala pět miliónů dolarů za loňskou knihu memoárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám