Hlavní obsah

Čínský export v červenci klesl o 14,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský export v červenci zaznamenal největší pokles od února 2020, tedy za více než tři roky, když se meziročně propadl o 14,5 procenta. Jedná se už o třetí měsíc poklesu v řadě. Výrazný pád zaznamenal také dovoz, který klesl o 12,4 procenta.

Foto: Aly Song, Reuters

Přepravní kontejnery v přístavu v Šanghaji.

Článek

Nová data zveřejněná čínským statistickým úřadem zvyšují tlak na Peking, který se snaží druhou největší ekonomiku světa oživit, uvedl server americké televizní stanice CNN.

Prudký pokles exportu je dán zejména vysokou srovnávací základnou z loňského roku a nižší cenovou hladinou, uvedli ve své úterní zprávě analytici společnosti Capital Economics. Podle nich se po započtení sezonních vlivů a změn ve vývozních cenách objem vývozu v červenci oproti červnu snížil pouze o 0,9 procenta, uvedla CNN.

Přesto očekávají, že export bude v nadcházejících měsících dál klesat, protože světová poptávka po zboží klesá v důsledku utahování měnové politiky (zvyšování úrokových sazeb), která tlumí spotřebitelské výdaje.

Čínská ekonomika v problémech. A není jich málo

Ekonomika

„Krátkodobý výhled spotřebitelských výdajů ve vyspělých ekonomikách zůstává náročný, přičemž mnoho z nich je stále ohroženo recesí ke konci tohoto roku, byť mírnou,“ dodali analytici.

Čínský vývoz do Spojených států se v červenci meziročně propadl o 23,1 procenta, zatímco vývoz do Evropské unie klesl o 20,6 procenta, vypočetli analytici serveru CNBC na základě údajů celního úřadu. Čínský dovoz z Ruska se podle nich v červenci meziročně snížil o 8,1 procenta.

Čínská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 6,3 procenta, což je sice více než v prvním kvartálu, ale méně, než se čekalo. Nejvyšší čínské představitele to přimělo, aby minulý měsíc slíbili další podporu ekonomice.

Špatná exportní výkonnost je podle agentury Reuters posledním znamením, že růst ve třetím čtvrtletí by se mohl dále zpomalit. Slabší hodnoty vykazuje stavební činnost, výroba a služby, přímé zahraniční investice i zisky v průmyslu.

Peking Moskvě: Při řešení situace na Ukrajině zachováme nestrannou pozici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám