Hlavní obsah

Čína hrozí americkým firmám sankcemi kvůli dodávkám zbraní na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Peking

Pekingu vadí domluvené dodávky stíhaček F-16 na Tchaj-wan, který považuje za součást Číny. Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo ve čtvrtek Spojené státy, aby přestaly Tchaj-wanu prodávat zbraně a ukončily s ním vojenské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Lockheed F-16 (ilustrační foto)

Článek

Spojené státy schválily 20. srpna prodej zbraní Tchaj-wanu v celkové výši osm miliard dolarů. Jeho jádrem je 66 bojových letadel Lokheed Martin F-16C/D Block 70 a 75 motorů F110, které vyrábí společnost General Electric. Dále mají být dodány datalinky Link-16, programovatelné displeje iPDG od firmy Honeywell, a výzbroj tvořená šestihlavňovými kanony M-61 Vulcan i rozbušky a další součásti různých bomb a raket stejně jako radary a různá elektronika.

Podle mluvčí čínského ministerstva zahraničí Kenga Šuanga je prodej zbraní na Tchaj-wan porušením mezinárodního práva, narušením mezinárodních vztahů a podkopáním politiky jedné Číny, podle které je Tchaj-wan součástí Číny. USA tuto politiku stejně jako většina zemí světa včetně České republiky uznaly a nemají s Tchaj-wanem diplomatické styky.

Mluvčí pohrozil, že Čína může podniknout všechna nutná opatření pro zajištění svých zájmů. Na firmy, které se na kontraktu podílejí, by mohla Čína uvalit sankce. To by asi nemělo vliv na zbrojovku Lockheed Martin, ale mohlo by to postihnout General Electric, který dodává motory pro letadla prodávaná do Číny i zařízení pro energetiku, nebo firmu Honeywell vyrábějící nejen displeje a systémy řízení letadel či avioniku, ale také regulační zařízení pro vytápění nebo díly pro chladící techniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám