Hlavní obsah

Chilský prezident při schůzce v Bílém domě odsoudil izraelskou odvetu jako nepřiměřenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Chilský prezident Gabriel Boric při schůzce se svým americkým protějškem Joem Bidenem označil izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy za „nepřiměřené“ s tím, že Izrael porušuje mezinárodní právo. Boric současně odsoudil útok Hamásu na Izrael ze dne 7. října a vyzval k propuštění rukojmích.

Foto: Wikipedia

Chilský prezident Gabriel Boric (vlevo) při schůzce s Joem Bidenem

Článek

„Právo každého státu na obranu má své limity. (…) Není pochyb o tom, že (izraelská, pozn. red.) odpověď je nepřiměřená, v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl podle agentury Reuters prezident Chile Gabriel Boric v noci na pátek středoevropského času při setkání s Joem Bidenem ve Washingtonu.

Bidenovu přímou reakci na Boricův výrok Bílý dům nezveřejnil, pouze se omezil na konstatování, že „prezident potvrdil americké snahy o to, aby se k potřebným v Gaze dostala co nejdříve humanitární pomoc“.

Chile před několika dny na prezidentův pokyn odvolalo svého velvyslance z Izraele ke konzultacím jako výraz nesouhlasu s izraelskou vojenskou kampaní v Pásmu Gazy.

Podle serveru NBC News bude Biden v pátek jednat s několika latinskoamerickými lídry zejména o spolupráci v oblasti, součástí agendy má také být řešení situace na Haiti.

PŘEHLEDNĚ: Válka Izraele s Hamásem z pohledu mezinárodního práva

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám