Hlavní obsah

Bush: Pasažéři, kteří se vzbouřili teroristům, se postavili za nás všechny

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shanskville

Bývalý prezident Spojených států George W. Bush v sobotu připomněl 20. výročí teroristických útoků 11. září u památníků v Pennsylvánii, kde se po vzpouře pasažérů zřítilo čtvrté unesené letadlo. V projevu vyzdvihl hrdinství lidí, kteří se teroristům tehdy postavili. Postavili se za nás za všechny, řekl Bush.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Bývalý prezident George W. Bush

Článek

„Před dvaceti lety si teroristé vybrali náhodné Američany na rutinním letu, aby se stali oběťmi velkolepého teroristického činu,” řekl Bush.

„Mezi těmi třiatřiceti cestujícími a sedmi členy posádky letu 93 mohl být kdokoli z nás. V jistém smyslu se postavili za nás za všechny,” připomněl někdejší prezident odvážné pasažéry.

Ti když zjistili, že je jejich letadlo uneseno a že další stroje už narazily do budov v New Yorku, se vzbouřili rozhodli se teroristy holýma rukama přemoci.

Letadlo se po souboji v kokpitu zřítilo do pole, všichni na místě zahynuli. Pasažéři ale zřejmě zachránili stovky, možná tisíce životů svých spoluobčanů, kteří by bývali zemřeli, kdyby letadlo narazilo do jedné z budov ve Washingtonu, jak únosci plánovali.

Foto: Hannah Beier, Reuters

George W. Bush s manželkou v Shanskville

„Těm, kteří jsou příliš mladí na to, aby si vybavili onen jasný zářijový den, je těžké popsat tu směsici pocitů, které jsme tehdy měli,” pokračoval Bush.

„Byl to šok z drzosti zla a vděčnost za hrdinství a slušnost, které se zlu postavily,” pokračoval.

New York si připomíná 20. výročí od teroristických útoků z 11. září

Amerika

Dodal, že „čin nepřítele ukázal ducha našeho národa a byli jsme na náš zraněný národ pyšní”.

V sobotu se rovněž konala velká vzpomínková akce v New Yorku, které se účastnily rodiny obětí spolu s prezidentem Joe Bidenem a jeho předchůdci ve funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám