Hlavní obsah

New York si připomíná 20. výročí od teroristických útoků z 11. září

– New York

Tisíce lidí si v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), za přítomnosti amerického prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdců Baracka Obamy a Billa Clintona připomínají památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzpomínkový ceremoniál na události 11. září v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Dlouhé minuty pak zněla jména obětí, jejich předčítání je tradiční součástí vzpomínkového dne. V 9:03 místního času, kdy před dvaceti lety druhý unesený letoun zasáhl jižní věž, zazněly na Ground Zero dva údery zvonu, po kterých následovala další minuta ticha za zemřelé. Výčet jmen obětí přerušilo hudební vystoupení zpěváka Bruce Springsteena s písní I'll see you in my dreams (Uvidím tě ve svých snech).

Prezidenta Bidena na akci doprovodila první dáma Jill Bidenová. K jeho předchůdcům Obamovi a Clintonovi se rovněž připojili jejich manželky Michelle Obamová a Hillary Clintonová.

„Na Dvojčatech jsem byl 10 dní před tím.” Politici vzpomínají, jak se dozvěděli o 11. září

Domácí

„Jedna věc, která byla evidentní 11. září - a od té doby je jasná - je, že Amerika byla vždy domovem hrdinů, kteří se vrhali do nebezpečí, aby udělali to, co je správné," uvedl Barack Obama.

Nikdy nezapomeneme na hrdiny, uvedl Clinton

„Amerika nikdy nezapomene na ty, kteří přišli o život, na ty, kteří riskovali nebo položili vlastní životy, aby zachránili ostatní, a na ty, jejichž životy se před 20 lety navždy změnily. Všem jim dlužíme to, abychom se spolu opět sešli v jednotě, naději, soucitu a odhodlání,” uvedl na Twitteru Bill Clinton, který byl prezidentem USA v letech 1993 až 2001.

Foto: Go Nakamura, Reuters

Vzpomínková akce v New Yorku

O vzpomínku se podělil také někdejší člen Národního poradního výboru Demokratické strany Marc S. Ellenbogen, který v současnosti předsedá organizaci Prague Society.

„O dvacet let později je pro mě 11. září více než bolestivé. Ztratil jsem přátele. Uctíváme památku zavražděných. Rodinám pozůstalých posílám požehnání. Svět se navždy změnil. A my všichni jsme zratili naši nevinnost,” uvedl.

Biden na výročí útoků z 11. září vyzval Američany k jednotě

Zahraniční

Další vzpomínkové akce se konají v Pentagonu nedaleko Washingtonu, kam před 20 lety narazilo třetí unesené letadlo pilotované islamistickými teroristy a u obce Shanksville v Pensylvánii, poblíž které se zřítil čtvrtý letoun po souboji pasažérů s teroristy. Při útocích, které zosnoval saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a teroristická organizace Al-Káida, zahynulo 2977 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám