Hlavní obsah

Bush: Írán s jadernou zbraní hrozí světovou válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Světu hrozí třetí světová válka, pokud nezabrání Íránu v získání jaderných zbraní. Ve Washingtonu to ve středu řekl americký prezident George W. Bush. Ruský prezident Vladimir Putin naopak v úterý podpořil Téherán a uvedl, že každá země má právo využívat jadernou energii pro civilní účely.

Článek

"Máme tu íránského prezidenta, který oznámil, že chce zničit Izrael," řekl Bush při tiskové konferenci. "Proto jsem řekl (světovým představitelům): jestliže se chcete vyhnout třetí světové válce, zdálo by se, že byste se měli snažit jim zabránit získat znalosti nezbytné k výrobě jaderné zbraně," citovala agentura AFP Bushe.

V případě, že by Írán nadále ignoroval výzvy mezinárodního společenství k zastavení svého jaderného programu, prezident USA v minulosti nevyloučil možnost vojenského zásahu.

Putin: Írán má na civilní jadernou energii právo

Zcela jinak se zachoval ruský prezident Vladimir Putin při své úterní návštěvě Teheránu. Uvedl, že každá země má právo využívat jadernou energii na civilní účely. "Rusko je jedinou zemí, která pomáhá Íránu ve vývojí vlastního mírového atomového programu," řekla hlava Kremlu. Dodal, že Moskva má zájem na zlepšení obchodním vztahů se středovýchodní zemí.

Putin během své návštěvy navrhl konkrétní krok k ukončení krize duchovnímu a politickému vůdci Íránu ajatolláhu Alímu Chameneímu. Ten nyní návrh zvažuje.

Velmoci o nových sankcích nerozhodly

Úřad předsedy íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alího Larídžáního ve středu oznámil, že Laridžání povede další kolo jednání o íránském jaderném programu s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou v úterý. Sejdou se pravděpodobně v Římě.

Spojené státy, Británie, Rusko, Francie, Německo a Čína měly ve středu v Lucemburku jednat o možné třetí sérii sankcí OSN vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Rozhodnutí v této otázce však podle AFP velmoci odložily do obdržení zprávy Solany a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na konci listopadu.

Írán se odmítá podřídit dosavadním dvěma rezolucím OSN. Rusko a Čína jsou proti třetí rezoluci, která by dále posílila sankce, a upřednostňují diplomatické řešení krize. Naopak USA, Francie a Británie jsou pro posílení sankcí OSN.

Anketa

Má prezident USA pravdu, když v souvislosti s íránským jaderným programem varuje před možností třetí světové války?
ano, Írán se snaží získat atomovou bombu, což je nebezpečí pro celý svět
31,8 %
ne, ze strany USA se jedná o pouhou propagandu
60,2 %
I kdyby Írán získal jaderné zbraně, ke světové válce by to nevedlo
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6236 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám