Hlavní obsah

Bush chystal před invazí provokaci vůči Saddámovi

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené státy připravily vojenskou provokaci, která měla v roce 2003 poskytnout záminku k útoku na Irák. Spočívala ve snaze zlákat tehdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna k tomu, aby jeho protivzdušné síly zaútočily na letadla se symboly OSN. Právě Spojené národy tehdy odmítly invazi posvětit.

Foto: Jason Reed, Reuters

George Bush během svého posledního projevu v Bílém domě

Článek

Napsal to britský list The Observer s odvoláním na údajný zápis rozhovoru mezi tehdejším prezidentem USA Georgem W. Bushem a britským expremiérem Tony Blairem. Měl se odehrát koncem ledna, tedy dva měsíce před zahájením útoku na Bagdád.

Bush řekl Blairovi, že Spojené státy načrtly provokační plán „provést s bojovým krytím průzkumný let strojem U2 s namalovanými symboly OSN přes irácké území“. Bush měl říci, že pokud by Saddám nařídil palbu, porušil by tím rezoluce Spojených národů, napsal list.

Důvěrný záznam hovoru podle něj ukazuje, jak si oba politici stále více uvědomovali, že zbrojní inspektoři OSN nenajdou v Iráku zbraně hromadného ničení. Ty přitom Washingtonu a Londýnu sloužily jako záminka k zahájení války.

Jak ale Observer upozornil, Bush byl připraven vést válku i bez posvěcení OSN a s Blairem hovořil rovnou o datu zahájení války. Zmínil datum 10. březen (útok nakonec začal o deset dní později – pozn. Práva).

Reklama

Výběr článků

Načítám