Hlavní obsah

Brazílie chce nakoupit francouzské stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazílie zahájí s Francií jednání o nákupu 36 francouzských stíhaček Rafale, jako protihodnotu by Francie měla vzít desítku vojenských transportních letadel KC-390 brazilské výroby. Oznámil to brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva na schůzce se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, který je v Brasílii na krátké návštěvě.

Článek

Předběžná dohoda o výměně letadel za stíhačky, kterou ještě musí potvrdit další jednání o podrobnostech, je součástí širší dohody o "transferu technologií" mezi oběma zeměmi. Z francouzské strany jde přitom o úspěšný průlom, protože všechny dosavadní pokusy výrobce Dassault o prodej stíhaček Rafale do zahraničí skončily neúspěchem. Finanční objem kontraktu dosahuje podle agentury AFP nejméně pět miliard eur (asi 127 miliard Kč).

"Vzhledem k rozsahu nabízeného transferu technologií a záruk poskytnutých francouzskou stranou oznámil prezident Lula rozhodnutí brazilské strany zahájit jednání o získání 36 stíhacích bombardérů Rafale," cituje AFP z prohlášení brazilské strany. Francie naproti tomu nakoupí tucet tryskových přepravních letounů KC-390, připravovaných do výroby brazilskou firmou Embraer.

Francie se stíhačkou Rafale v Brazílii uspěla v soutěži proti konkurenci, kterou tvořila nabídka letounů F/A-18E/F Super Hornet od firmy Boeing a stíhačky Gripen švédského výrobce Saab; tu před časem zvolilo české letectvo.

Už v prosinci 2008 se Francie s Brazílií dohodly na prodeji armádní techniky, včetně ponorek a helikoptér, ve výši 12 miliard dolarů. 

Stíhačky Rafale
Délka: 15,27 metru
Rozpětí křídel: 10,8 metru
Maximální rychlost v průměrné výšce: Mach 1,8, tedy asi 2150 kilometrů za hodinu
Zbraňová nosnost: 8 tun
Dolet: 1100 až 1850 kilometrů
zdroj: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám