Hlavní obsah

Bouře Bonnie přeruší na dva týdny záchranné operace v Mexickém zálivu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orelans

Vrt společnosti BP Macondo, ze kterého od 20. dubna do 15. července unikala ropa do Mexického zálivu, zůstane i v dalších dnech uzavřen zvonem. Důvodem je blížící se tropická bouře Bonnie. Zastaví se i práce na odlehčovacích vrtech, které by měly definitivně vyřešit únik.

Článek

Louisianský guvernér Bobby Jindal vyhlásil mimořádný stav a řekl, že Bonnie zřejmě oddálí pokus ucpat natrvalo ropný vrt až o čtrnáct dní.

Po nasazení krytu byly zpozorovány menší úniky včetně jednoho přímo z poškozeného vrtného zařízením, ten se ale podařilo vyřešit. Přesto panovaly obavy, zda je kryt dostatečně těsný. Viceadmirál pobřežní stráže Thad Allen, který záchranné práce sleduje, řekl, že minulé dny, po nichž byla pevnost krytu pozorována, vědce utvrdily v tom, že kryt i v bouři vydrží. Vytaženy budou jen robotické kamery, které vrt monitorují a mohly by kryt za bouře poškodit.

Nyní uniká z vrtu jen 56 barelů ropy denně.

Z místa katastrofy už byly odvolány všechny lodě, protože meteorologové předpokládají, že okraj bouře zasáhne oblast vrtu. Bouři zatím provázejí větry o rychlosti 65 kilometrů za hodinu.

„Některé z lodí by mohly na místě zůstat, ale my upřednostňujeme bezpečnost," i když evakuace lodí definitivní uzávěru vrtu o několik dní zpozdí,“ řekl Allen. Podle něj lodě zakotví na takovém místě, aby jejich posádky „okamžitě, jak bouře přejde, zahájily obnovení snah zastavit únik“.

Ve čtvrtek se Bonnie prohnala kolem ostrovů Turks a Caicos a kolem jihu Baham. Na Portoriku, v Dominikánské republice a na Haiti způsobila záplavy. V Mexickém zálivu už vlny dosahují 1,5 metru a většina malých plavidel podílejících se na čištění moře byla odvolána do přístavů. začíná i evakuace nízko položený oblasti Louisiany.

Podle meteorologů bude letošní sezona hurikánů ještě horší než ta v roce 2005, kdy břehy Mexického zálivu pustošily hurikány Katrina, Rita a Wilma. Bylo tehdy poškozeno několik ropných plošin a rafinérií, což se projevilo na poklesu těžby.

Sezona hurikánů začíná 1. června a končí 30. listopadu. Bouře v ní často běsní nad Mexickým zálivem, z něhož pochází 30 procent ropy pro USA a 11 procent těžby plynu a kde je přes 43 procent amerických rafinérií.

Reklama

Výběr článků

Načítám