Hlavní obsah

Blesk v Alabamě zabil 31 krav, které se schovávaly pod stromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu amerického státu Alabama při víkendových bouřkách uhynulo 31 krav, když blesk udeřil do stromu, pod kterým se zvířata schovávala.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Silné bouřky se na jihu Spojených států objevovaly za mimořádné vlny veder, která aktuálně ustupuje, ovšem ani po více než dvou týdnech nekončí. Informovala o tom lokální média i agentura AP.

Mrtvé krávy po sobotní bouřce našli pracovníci farmy ve vesnici Berlin severně od regionální metropole Birmingham. Web Cul lcmlman Daily News na Facebooku publikoval fotografii, na níž jsou vidět bezvládná těla zvířat ležící pod vysokým stromem.

Jeden ze správců farmy řekl lokální televizní stanici, že maso nebylo možné zachránit vzhledem k tomu, jak krávy uhynuly.

Napříč jihem USA se na konci června i během prvního červencového víkendu objevovaly silné bouřky, zatímco oblast zasahovala zóna mimořádně teplého a vlhkého vzduchu označovaná jako „tepelný dóm“.

Muže v Rusku zasáhl blesk. Na místě zemřel

Evropa

Tento fenomén se nad státem Texas a Mexikem rozhostil s příchodem druhé poloviny června a minulý týden se posouval směrem na východ nad další americké státy včetně Alabamy. Pocitové teploty přitom na mnoha místech přesahovaly 40 stupňů Celsia a ve městě Corpus Christi dosáhly až necelých 52 stupňů.

Vedra by podle meteorologů tento týden měla polevit, v částech amerického jihu a také východního pobřeží USA však dnes i ve zbytku týdne hrozí podmínky, které jsou klasifikované jako nebezpečné. To znamená, že pocitová teplota bude přesahovat 39 stupňů Celsia. Například v texaském Houstonu, kde v součtu s aglomerací žije pět milionů lidí, se v úterý čeká až 43 stupňů.

Úřady v Texasu zatím s vedry spojují 13 úmrtí, jednu oběť extrémního počasí evidovali na konci června v Louisianě. K nebezpečí kromě vysoké vlhkosti přispívají také vysoké minimální denní teploty. I v nejbližších dnech se čeká, že noční minima v částech Texasu, Louisiany nebo Floridy nebudou klesat pod 25 stupňů Celsia.

Sváteční dny s bouřkami, o víkendu tropy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám