Hlavní obsah

Bitka u Muzea tolerance v Los Angeles. Strhla se kvůli promítání masakrů Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Po skončení uzavřeného promítání filmu o masakrech Hamásu propukly před Muzeem tolerance v Los Angeles násilné střety mezi proizraelskými a propalestinskými demonstranty.

Foto: Profimedia.cz

Proizraelské shromáždění před Muzeem tolerance v Los Angeles

Článek

Pěsti, tahání za vlasy i pepřový sprej. Tak vypadalo ve středu večer místního času finále násilné konfrontace mezi příznivci Izraele a Palestiny na křižovatce před Muzeem tolerance v losangeleské luxusní čtvrti Beverly Hills.

Spouštěčem bitky bylo promítání filmu v prostorách muzea. Projekce filmu nazvaného „Svědectví masakru ze 7. října“, který ukazuje násilnosti teroristů z Hamásu páchané na izraelském obyvatelstvu, se účastnil i izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan. Pro běžnou veřejnost byla uzavřená.

Reportér listu Los Angeles Times (LAT) referoval o asi padesátičlenném davu, jehož jedna část vykřikovala hesla na podporu Izraele a druhá část podporovala Palestinu. Znesvářené skupinky se neúspěšně pokusilo oddělit asi deset policistů, poté došlo na fyzické násilí. Podle informací losangeleské policie bylo na místě několik osob zadrženo, většinu však muži zákona poté propustili.

„Chceme je mít doma,“ skandoval podle LAT hlouček proizraelských demonstrantů s megafonem s odkazem na rukojmí zavlečená do Pásma Gazy Hamásem. Podle dalších proizraelských demonstrantů „historii nelze změnit, (…) Židé jsou v Izraeli doma“.

Palestinští demonstranti naopak zorganizovali konvoj houkajících automobilů do rytmu skandování „Příměří hned“.

Americký Žid zemřel při střetu s propalestinskými demonstranty

Amerika

Třiatřicetiletý Miguel Arias, citovaný LAT, na demonstraci dorazil proto, že se mu nelíbil charakter promítání, na které neměla veřejnost přístup. „Promítá se tu film pro pár privilegovaných v době, kdy ve světě sílí volání po příměří v Gaze. (…) To není cesta k dialogu. Cílem je legitimizovat zabíjení nevinných Palestinců,“ tvrdil mladý muž, jehož žena je Palestinka.

Záběry z kamer umístěných na výstroji teroristů z Hamásu, kteří brutálně vraždili 7. října v Izraeli, před časem nechal zkompilovat tiskový odbor izraelské vlády, jenž v Tel Avivu uspořádal promítání pro vybrané novináře. S ohledem na oběti a pozůstalé ale zakázal natáčení materiálu na mobilní telefony, aby se nemohl dále šířit. Na místě byl také reportér Novinek Ján Husár, který popsal, že záběry byly tak drastické, že musel po 25 minutách promítací sál opustit.

Reportér Novinek v Izraeli: Po 25 minutách promítání drastických záběrů jsem odešel

Blízký a Střední východ

Násilí odsoudila starostka Los Angeles Karen Bassová.

Celebrity nedorazily

Promítání filmu zorganizovaly dvě nevládní židovské organizace s proklamovaným cílem obrátit veřejnou pozornost na násilnosti spáchané ze strany Hamásu na začátku konfliktu. Na pořádání akce se měla podílet i židovská herečka Gal Gadotová, známá mj. filmovou rolí Wonder Woman; podle LAT však na projekci, stejně jako jiné hollywoodské celebrity, osobně nedorazila.

Muzeum tolerance v Los Angeles financuje Cenrum Simona Wiesenthala (židovská organizace zabývající se mj. dokumentací holokaustu a pátráním po nacistických zločincích), otevřeno bylo v roce 1993. Velká část sbírek je zaměřená na holokaust a další zločiny proti Židům páchané za 2. světové války.

Angelina Jolie se vyjádřila ke Gaze. Nejdřív jí vynadal její otec, pak i izraelský prezident

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám