Hlavní obsah

Bílý dům nechtěně prozradil velitele CIA v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům omylem identifikoval vysoce postaveného pracovníka Ústřední zpravodajské služby (CIA), když rozeslal novinářům seznam lidí, kteří budou při návštěvě prezidenta Baracka Obamy v Afghánistánu. Na seznamu bylo i jméno tohoto velitele sekce CIA v Kábulu, které ale nemělo být vyzrazeno. Bílý dům se snažil chybu rychle napravit a rozeslal opravený seznam. Informoval o tom list The Washington Post.

Foto: ČTK/AP

Prezident Barack Obama navštívil vojáky v Afghánistánu o víkendu. Po jeho levici sedí velitel mezinárodních sil v zemi generál Joseph Dunford.

Článek

Obama přicestoval v neděli na předem neohlášenou návštěvu do Afghánistánu, odkud USA chtějí do konce roku stáhnout své vojáky. [celá zpráva]

Vyzrazení jména agenta CIA vlastní vládou, která ho má chránit, je podle listu naprosto výjimečná věc. Naposledy se něco podobného stalo v roce 2003, ale za zcela jiných okolností. Bývalá agentka CIA Valerie Plameová byla vyzrazena kvůli aktivitám svého manžela, bývalého velvyslance Josepha Wilsona, který kritizoval Bílý dům za překrucování faktů o Iráku a jeho arzenálu před invazí v roce 2003.

V případě Obamovy nedělní cesty vydalo tiskové oddělení Bílého domu seznam, na němž byla jména 15 vysokých představitelů, kteří měli být s Obamou na základně Bagrám. Byl mezi nimi americký velvyslanec v Afghánistánu James Cunningham nebo generál námořní pěchoty Joseph Dunford. Tisková služba pak tento seznam rozeslala e-mailem novinářům, kteří s Obamou do Afghánistánu cestovali, a byl šířen dále v tiskových zprávách určených i zahraničním žurnalistům.

Bude muset pryč

Scott Wilson, který se ve washingtonském listu zabývá zpravodajstvím z Bílého domu, tento seznam sám rozeslal asi 6000 příjemcům. Až pak si všiml také jména velitele sekce CIA a dotázal se tiskové služby, zda toto jméno opravdu chtěla publikovat. Tiskové oddělení ho pak upravilo a rozeslalo znovu, avšak chyby si už všimli další novináři. Média jméno dotyčného nezveřejnila na žádost Bílého domu, který se bojí o jeho bezpečnost.

Washington Post naznačuje, že CIA bude muset svého agenta, jehož podřízenými jsou stovky lidí, z Afghánistánu stáhnout. V minulých letech byla vyzrazena jména tří velitelů CIA v Pákistánu a jednomu pak hrozil atentát, takže ho služba musela z asijské země odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám