Hlavní obsah

Bidenova vláda podpořila vytvoření 51. státu USA

Novinky, drk
Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena formálně podpořila ustanovení Washingtonu, D.C. 51. státem USA. Doteď neměli obyvatelé federálního distriktu plné zastoupení v Kongresu, administrativa ve vysvětlení uvedla, že je to urážka hodnot demokratického státu.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Washington, D. C. je autonomní jednotkou a nepatří k žádnému státu, ačkoli by se nabízel vztah se stejnojmenným státem, jenž leží na západním pobřeží při hranicích s Kanadou. Hlavní město nemá ani status státu, a tak nemá své zástupce v Senátu (ve Sněmovně mají jednoho zástupce, ale nesmí hlasovat) a je pod přímou kontrolou federální vlády. Až od 60. let smějí obyvatelé díky ústavnímu dodatku volit prezidenta.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

O udělení státnosti se demokraté pokoušejí již delší dobu. Sněmovna reprezentantů bude v nejbližších dnech hlasovat o tom, jestli má D.C. získat stejné postavení jako zbylých 50 států.

Úterní prohlášení americké administrativy udělalo lidem z hlavního města radost.

„Až příliš dlouho bylo více než 700 tisícům obyvatelům Washingtonu, D.C. odepíráno plné zastoupení v Kongresu. Toto zdanění bez zastoupení (politický slogan pocházející z dob americké revoluce, pozn.red.) a popření samosprávy je urážkou demokratických hodnot, na nichž byl náš národ založen,” uvedla administrativa v prohlášení.

Washingtonská radnice se vzpouzí, z metropole chce udělat 51. stát USA

Amerika

Očekává se, že dolní komorou Kongresu projde zákon hladce, protože v ní demokraté mají většinu. Zřejmě ale narazí v Senátu, kde je pro schválení návrhu de facto potřeba 60 hlasů ze sta.

Současný návrh počítá s tím, že by se nově vzniklý stát jmenoval „State of Washington, Douglass Commonwealth”, čímž chtějí autoři vzdát hold americkému reformátorovi a spisovateli Fredericku Douglassovi.

Zkratka D.C. by tak byla zachována, pouze by nabrala nový význam. Nyní D.C. znamená „District of Columbia“, tedy „oblast USA“. Columbia bylo poetické označení pro vznikající Spojené státy americké.

Reklama

Výběr článků

Načítám