Hlavní obsah

Biden netrpělivě čeká na přijetí Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden už netrpělivě čeká na vstup Švédska do Severoatlantické aliance a plně jej podporuje. Řekl to švédskému premiérovi Ulfu Kristerssonovi, kterého dnes přijal v Bílém domě. Oba lídři jednali také o podpoře Ukrajiny, uvedla agentura AFP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Biden

Článek

Švédsko společně s Finskem o vstup do NATO požádalo v loňském roce. V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu tím obě severské země ukončily dlouhotrvající politiku obranné diplomatické neutrality. Přístup nového člena do aliance však musejí schválit všichni její členové a v případě Švédska tak zatím neučinilo Turecko a Maďarsko.

Maďarský premiér Viktor Orbán už Kristerssonovi poskytl ujištění, že maďarský parlament nebude vstup Švédska do aliance zdržovat, Ankara naproti tomu tvrdí, že Stockholm stále nesplnil všechny její požadavky ohledně potírání teroristických organizací a jejich sympatizantů. Rozhořčení Ankary také minulý týden znovu vyvolalo spálení koránu před mešitou ve Stockholmu.

Zatím není jisté, zda Turecko svůj postoj změní před nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu, který začíná 11. července, uvedla agentura Reuters. V Bruselu se ve čtvrtek setkají zástupci NATO, Švédska a Turecka, aby se na jednání pokusili najít řešení vyhovující všem stranám.

Maďarsko o vstupu Švédska do NATO nebude hlasovat před prázdninami

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám