Hlavní obsah

Biden prodá stíhačky F-35 do Emirátů

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že odblokovala prodej zbraní do Spojených arabských emirátů (SAE). Součástí balíčku za 23 miliard dolarů (půl bilionu Kč) je pět desítek supermoderních stíhaček F-35 Lighting II a až osmnáct ozbrojených bezpilotních letounů.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Smlouva o jejich dodání byla jedním z posledních počinů Bidenova předchůdce, exprezidenta Donalda Trumpa, jenž tak podle kritiků ocenil Emiráty za normalizaci vztahů s Izraelem.

Trumpova administrativa podle listu The Jerusalem Post dokončila formality nezbytné pro dodávky zbraní do SAE zhruba hodinu před tím, než Biden složil přísahu jako prezident. Nový šéf Bílého domu ale obchod vzápětí zarazil.

Biden po střelbách omezí zbraně

Amerika

Také židovský stát měl zpočátku proti prodeji supermoderních stíhaček F-35 do Saudské Arábie výhrady. Nakonec souhlasil, ovšem za podmínky, že USA zajistí jeho vojenskou převahu v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám