Hlavní obsah

Biden při prvním projevu v Kongresu ocenil rychlost očkování a představil plán vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden ve svém prvním projevu v Kongresu označil program očkování proti covidu-19 za jeden z největších logistických úspěchů amerických dějin. Přednesl i ambiciózní plán obnovy USA a řekl, že Washington netouží po konfliktu s Pekingem a Moskvou.

Foto: Pool, Reuters

Joe Biden při projevu v Kongresu, za ním sedí viceprezidentka Kamala Harrisová a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Článek

”Nyní - po pouhých 100 dnech - mohu oznámit národu: Amerika se dala znovu do pohybu. Mění nebezpečí v možnost. Krizi v příležitost. Překážku v sílu,“ řekl Biden.

„Amerika znovu povstává. Dáváme přednost naději před strachem. Pravdě před lží. Světlu před tmou. Po 100 dnech zachraňování a obnovy je Amerika připravena ke startu... Znovu pracujeme. Znovu sníme. Znovu objevujeme. Znovu vedeme svět,” dodal prezident, když představoval svůj plán ve výši 1,8 bilionu dolarů na podporu vzdělávání, rodin a dětí.

V jeho rámci má být uhrazena dvouletá všeobecná předškolní výuka a dva roky vyššího vzdělání. Veřejné vzdělávání se tak prodlouží o další čtyři roky. Opatření je součástí Bidenova širšího programu obnovy americké ekonomiky po pandemii: „Abychom vyhráli v soutěži pro budoucnost, opět potřebujeme na generaci investovat do našich rodin, do našich dětí. Když náš národ jako první zavedl 12leté vzdělávání, udělalo to z nás nejvzdělanější a nejpřipravenější národ na světě. Dvanáct let ale už dál nestačí pro konkurenci v 21 století.“

Biden ocenil rychlost očkování

”Více než polovina dospělých dostala alespoň jednu dávku vakcíny a úmrtí starých lidí se od ledna snížila o 80 procent,„ prohlásil Biden v projevu, který přednesl před oběma komorami Kongresu krátce před dovršením 100 dnů v úřadu. Spojené státy nedávno překonaly hranici 200 milionů podaných dávek vakcín proti covidu. Biden již dříve oznámil, že chce do začátku července prohlásit pandemii v USA za překonanou.

Foto: Reuters

Prezident Joe Biden

Zároveň zdůraznil, že v boji proti koronaviru zbývá udělat ještě hodně práce. Spojené státy mají nejvyšší počet lidí nakažených koronavirem od začátku pandemie i nejvíc úmrtí. Koronavirus stál u smrti více než 570 000 Američanů.

Konflikt Ruskou a Čínou nevyhledáváme, ale své zájmy budeme hájit

Spojené státy nevyhledávají konflikt s Čínou a nesnaží se stupňovat napětí ve vztazích s Ruskem. ”Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi jsem řekl, že vítáme konkurenci a nevyhledáváme konflikt. Jasně jsem ale zdůraznil, že budeme hájit americké zájmy,” prohlásil Biden.

„Spojené státy jsou připraveny postavit se nečestným obchodním praktikám, jako je dotování státních podniků a krádež amerických technologií a duchovního vlastnictví,” uvedl dále prezident. Zdůraznil rovněž, že „USA budou udržovat silnou vojenskou přítomnost v indopacifickém regionu, stejně jako v Evropě”.

Šéf Bílého domu ve své řeči rovněž zmínil Severní Koreu a Írán: „Spojené státy budou úzce spolupracovat se svými spojenci, aby se postavily hrozbám, které pro ně představují jaderné programy Íránu a Severní Koreje. Použijí k tomu diplomacii i odstrašující prostředky.”

Biden ve svém projevu v Kongresu vyzval Senát, aby v květnu schválil policejní reformu, jež nese jméno černocha George Floyda. Návrh zákona, jehož cílem je především skoncovat s rozsáhlou imunitou pro policisty, již schválila sněmovna.

"Vím, že republikáni mají jiné představy. Musíme společně pracovat na nalezení shody a udělejme to příští měsíc, u příležitosti prvního výročí Floydovy smrti," řekl Biden. George Floyd zemřel 25. května 2020, když mu klečel na krku policista.

Biden svůj projev pronesl v radikálně odlišném prostředí, než zazněly předchozí prezidentské proslovy. Kvůli přetrvávající pandemii byl v sále jen omezený počet zákonodárců. Za Bidenem seděla viceprezidentka Kamala Harrisová a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, obě s rouškami. Bylo to přitom poprvé, co za prezidentem při společné schůzi obou komor Kongresu seděly dvě ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám