Hlavní obsah

Biden podepsal pomoc pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve středu podepsal balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan či americké spojence v Asii v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). Padla tak poslední formální překážka a americký vojenský materiál může začít proudit k ukrajinským obráncům.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden podepsal zákony o pomoci pro Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan či americké spojence v Asii v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun)

Článek

V projevu po podpisu zákona Biden podle agentury Reuters prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Dodal, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

Bidenovým podpisem se uvolní pomoc Ukrajině v hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane země v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Kyjevu.

Část zbraní pro Ukrajinu, například dělostřelecké granáty, rakety pro protivzdušné systémy či jiná munice a zbraně, jsou prý již ve skladech v Evropě. Díky tomu by se k ukrajinským jednotkám mohly dostat během několika dnů či maximálně týdnů.

Součástí balíku je také nová regulace sociální sítě TikTok. Američané chtějí příslušným zákonem donutit čínskou firmu ByteDance k jejímu odprodej. Čas na to bude mít až 12 měsíců. Pokud tak neučiní, zákon počítá se zákazem činnosti na americkém území. Opatření američtí zákonodárci zdůvodňují obavami ze zneužití údajů amerických uživatelů sociální platformy ze strany Pekingu. ByteDance nejspíš zákon napadne u soudu.

Pomoc Ukrajině schválil už i americký Senát

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám