Hlavní obsah

Biden pobouřil Pákistán, označil ho za jednu z nejnebezpečnějších zemí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánský ministr zahraničí si v sobotu předvolal amerického velvyslance v Islámábádu. Učinil tak kvůli poznámce prezidenta Spojených států Joea Bidena, který řekl, že Pákistán je možná jednou z „nejnebezpečnějších“ zemí na světě kvůli způsobu, jakým nakládá s jadernými zbraněmi. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Pákistán je „možná jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě“, uvedl Biden ve čtvrtek na akci Demokratické strany v Los Angeles. Nelíbí se mu údajně, jak se Pákistánci se svým jaderným arzenálem nakládají. Během projevu hovořil také o bezpečnostních rizicích, které podle něj představují Rusko a Čína.

Biden se stal před volbami duchem

Amerika

Šéf pákistánské diplomacie Bilavál Bhutto Zardárí řekl, že byl Bidenovými výroky překvapen a že šlo o nedorozumění. Rozhodnutí předvolat amerického velvyslance podle něj ale negativně neovlivní vztahy se Spojenými státy.

Bidenův úřad v týdnu zveřejnil novou bezpečnostní strategii Spojených států, o Pákistánu v ní zmínka není. USA se podle dokumentu musejí soustředit na svůj vztah s Čínou, která i po ruské invazi na Ukrajinu představuje nejzávažnější výzvu pro světový řád, a vypořádat se s dalšími mezinárodními výzvami včetně změny, terorismu, inflace a energetické krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám