Hlavní obsah

Biden se stal před volbami duchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Joe Biden ani Donald Trump na hlasovacích lístcích ještě nebude. Přesto jsou blížící se listopadové volby do Kongresu a dalších amerických institucí vnímány hlavně jako referendum o nynějším demokratickém šéfovi Bílého domu a o republikánském exprezidentovi, kteří oba pomýšlejí na další prezidentský mandát. Jejich dosavadní přístup ke kampani přitom nemůže být rozdílnější.

Foto: ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Příklad? Trump během uplynulého víkendu burcoval k podpoře republikánských kandidátů na bombastických mítincích ve státech Nevada a Arizona, letos už se zúčastnil více než dvou desítek podobných akcí.

Demokraté ve státech s nejistým výsledkem hledají způsoby, jak se od Bidena a Bílého domu distancovat
stanice ABC News

A Biden? Tou dobou relaxoval v ústraní své soukromé rezidence ve státě Delaware. Ne že by se nyní šéf Bílého domu před listopadovými volbami akcí nezúčastnil, ale zatím jde spíše o menší setkání s dárci a předními podporovateli, zatímco Trump pořádá mítinky pro masy, které připomínají pojízdný cirkus s prodejem nezbytných suvenýrů „Make America Great Again (Učiňme Ameriku znovu skvělou)“, napsal britský list The Guardian s tím, že ačkoli větší akce v závěru kampaně zřejmě chystá i Biden, rozdíl oproti Trumpovi už těžko vymaže.

Pokud jde o cesty po Spojených státech a setkání s dárci, počíná si Biden méně aktivně než ve stejném období před volbami do Kongresu předchůdci Trump a Barack Obama, povšiml si web Axios.

Obhajoba? Biden zatím stále váhá

Amerika

Na komornější akce kontrastující s Trumpovými masovými spektákly sázel Biden už v prezidentských volbách v roce 2020, což v době drtivé covidové pandemie vydával za odpovědnější přístup. Nynější důvod zdrženlivosti však může být pro demokraty bolestnější. Biden totiž zůstává u americké veřejnosti značně neoblíbený.

„Demokraté ve státech s nejistým výsledkem hledají způsoby, jak se od Bidena a Bílého domu distancovat. Většina letos kandidujících republikánů odstup od Trumpa nehledá,“ povšimla si stanice ABC News s tím, že nepříliš nabitý Bidenův diář dává kandidátům demokratů možnost vyhnout se přímému odmítnutí. „Když demokraté nemají pravdu, jako na hranicích, tak jim to řeknu,“ podotkl například o migračním tlaku na jižní hranici USA demokratický senátor Mark Kelly z Arizony, který v listopadu obhajuje svůj mandát.

Ačkoliv Bidenova podpora po letním propadu mírně stoupla, jeho počínání v čele země aktuálně schvaluje v průměru okolo 39 procent Američanů, upozornila stanice CNN. Dodala, že z posledních šesti prezidentů měl v polovině mandátu o něco horší hodnocení pouze jediný, totiž Trump.

Chceme ho slyšet. Vyšetřovací výbor k útoku na Kapitol si předvolá Trumpa

Zahraniční

Ekonomika táhne, Trumpovy kauzy ne

Demokratům před volbami škodí především pokračující vysoká inflace. Ta v srpnu v USA meziročně dosáhla 8,3 procenta, což ve srovnání s Českem nevypadá špatně, ale je to více, než předpovídali ekonomové, a po oznámení následoval propad amerických akcií.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump při nedávném vystoupení na veřejnosti

Dalším problémem je migrační krize – už v září počet migrantů, kteří letos překročili hranici USA přesáhl rekord dvou milionů, podotkla stanice CBS News. Zejména republikáni z jižních států vyčítají Bidenově administrativě, že je to nedostatečně tvrdým postupem vlády.

Republikánům naopak může uškodit zejména letošní rozhodnutí většinově konzervativního Nejvyššího soudu zrušit federální právo na interrupce, na což republikánské státy okamžitě zareagovaly přijetím tvrdých protipotratových zákonů, ačkoli většina americké veřejnosti s tím nesouhlasí.

A nekončící Trumpovy právní bitvy, v nichž exprezident mj. čelí podezření z neoprávněného přechovávání tajných dokumentů, podněcování loňského útoku na Kapitol či manipulace s hodnotou majetku? O těch v kampaních není téměř slyšet. „Kandidáti v nerozhodných okrscích se zaměřují na potraty a ekonomiku, nikoli na prohledávání domu bývalého prezidenta agenty FBI nebo soudní proces, kterému čelí v New Yorku,“ shrnul web Politico svou analýzu volebních kampaní.

Republikáni favorité, boj o Senát vyrovnaný

Ve volbách 8. listopadu Američané rozhodnou o všech 435 křeslech ve Sněmovně reprezentantů a o 35 ze 100 křesel v Senátu.
Zvolí také nové guvernéry ve 36 z 50 států.
Nynější průzkumy dle webu RealClearPolitics.com předpovídají mírný náskok republikánů ve Sněmovně a vyrovnaný souboj obou stran v Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám