Hlavní obsah

Biden je fit. Podle lékaře může zůstat prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden je zdráv a v kondici pro svůj úřad. Po rutinní zdravotní prohlídce hlavy státu to ve čtvrtek uvedl lékař Bílého domu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

Podle agentury Reuters doktoři prezidentovi při kontrole zároveň odstranili lézi z hrudníku. Kromě toho konstatovali, že nemá příznaky postcovidového syndromu. Testy prokázaly u Bidena koronavirus loni v  létě, měl tehdy velmi mírné příznaky nemoci.

„Prezident zůstává způsobilý pro výkon povinností a plně vykonává všechny své povinnosti bez jakýchkoli výjimek,“ uvedl lékař Bílého domu Kevin O'Connor ve shrnutí zdravotní prohlídky, kde Bidena označil za zdravého a energického muže.

Ve zprávě se dále uvádí, že ztuhlost v chůzi osmdesátiletého prezidenta se od zdravotní prohlídky v roce 2021 nezhoršila. Ztuhlostí v zádech Biden podle O'Connora trpí kvůli artritidě páteře. Prezident užívá léky mimo jiné na udržení nízké hladiny cholesterolu, kvůli asymptomatické fibrilaci síní (srdeční arytmii) nebo na sezonní alergie.

Tradiční biopsie

Zdravotníci mu během prohlídky také odstranili několik malých kožních výrůstků na obličeji a hlavě pomocí tekutého dusíku. Malou lézi, kterou odstranili z hrudníku, odeslali na „tradiční“ biopsii, na její výsledky se čeká, píše Reuters. Samotný Biden stanici NBC News řekl, že jeho vyšetření dopadlo dobře.

Ačkoli pro americké prezidenty nejsou takovéto kontroly povinné, pravidelně je podstupují a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí.

Sestřelené objekty nebyly špionážní, ale soukromé, řekl Biden

Amerika

Biden zevrubnou lékařskou kontrolu podstoupil podruhé od svého nástupu do funkce v lednu 2021. Čtvrteční zdravotní prohlídka ve vojenské nemocnici Waltera Reeda na washingtonském předměstí Bethesda trvala tři hodiny.

Byla bedlivě sledována, podotkla agentura Reuters, podle níž se očekává v brzké době Bidenovo oznámení, zda se bude ucházet o druhý termín v prezidentském úřadu.

Biden, který je nejstarším člověkem, jenž kdy zastával funkci prezidenta Spojených států, se vůči otázkám ohledně svého věku ohrazuje, nicméně z průzkumů veřejného mínění vyplývají obavy voličů o jeho schopnost stát v čele USA další čtyři roky, pokud by ve volbách v roce 2024 zvítězil, podotkl Reuters. V sondě veřejného mínění, kterou agentura provedla se společností Ipsos během druhého únorového týdne, asi tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že považují Bidena příliš starého na práci ve vládě.

Zelenskyj a Biden se setkají v Polsku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám