Hlavní obsah

Bělošský policista v New Yorku při zatýkání rdousil černocha

– New York
Novinky, mso

Newyorská policie suspendovala strážníka, který v neděli v Queensu rukama rdousil černocha. Tuto techniku newyorští policisté přitom nesmí používat už od roku 1993. Muž, kterého policista rdousil, skončil v nemocnici, uvedl server NBC. Proti rasismu a policejním metodám protestuje od konce května hnutí Black Lives Matter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policistu z New Yorku suspendovali poté, co při zatýkání rdousil černochaVideo: Reuters

 
Článek

„Incident byl znepokojující a vyžadoval naši okamžitou reakci,“ uvedl k suspendování strážníka velitel místní policie Dermot Shea s tím, že nyní proběhne vyšetřování incidentu.

Nemáte právo tady být, křičela žena v obchodě na policistu obviněného ze zabití Floyda

Amerika

Videozáznam z mobilního telefonu zachytil v neděli několik policistů v konfrontaci s lidmi na ulici v Queensu. Černocha jeden ze strážníků srazil poté, co se jich muž zeptal, zda mají strach.

Zřejmě tím narážel na současnou situaci v USA, kde hnutí Black Lives Matter bojuje proti rasismu a zpochybňuje metody, které policisté uplatňují při zatýkání a při kterých na konci května zemřel černoch George Floyd. Tomu bezmála devět minut klečel na krku bělošský policista.

Data místo dojmů: Jaký je rasový poměr zatčených a zabitých policií v USA

Amerika

Jeden z kolemjdoucích během zatčení křičel na policisty, aby muže „nechali být a přestali ho dusit“. Z jiných záběrů lze vidět, že policista muže rdousí nepovoleným způsobem.

Rdoušení rukama jako prostředek při zatýkání zakázala newyorská policie už v roce 1993. Městská rada ve čtvrtek schválila zákon, na jehož základě bude tato technika kriminálním činem. Již dříve tento měsíc začalo ve státě New York platit nařízení, podle kterého mají být trestně stíháni všichni policisté, kteří při rdoušení zatčeného zraní nebo usmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám