Hlavní obsah

Argentinský exprezident obviněn z ilegálního obchodu se zbraněmi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Někdejšího argentinského prezidenta Carlose Menema v pátek prokuratura obvinila z podílu na ilegálním obchodu se zbraněmi. Zbraně měly v devadesátých letech putovat do Chorvatska a Ekvádoru, kde byly použity v ozbrojených konfliktech. Menem svou vinu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Menem

Článek

Menem se stání v Buenos Aires účastnil před videomost z vládní budovy v provincii La Rioja na severu země, kde sloužil jako guvernér, a již současně zastupuje jako senátor. Osobní účasti zamezilo jeho špatné zdraví. Osmasedmdesátiletý exprezident byl letos třikrát hospitalizován kvůli infekci průdušek a močových cest.

Hlavou státu byl deset let do roku 1999. Proces, v němž kromě něj figuruje ještě dalších sedmnáct lidí, začal v půlce října. Mezi výzbrojí, jejíž prodej měl i přes embarga Menem v letech 1991 až 1995 schválit, jsou kromě palných zbraní protitankové a další střely.

Menem potvzuje, že dodávky zbraní autorizoval, směřovaly ale prý do Panamy a Venezuely. Kvůli dodávkám už byl jednou zadržován, později ho ale osvobodili soudci dosazení za jeho prezidentství. Ty pak zbavil funkce jeho nástupce Nestor Kirchner.

V případě, že bude shledán vinným, mohl by být Menem odsouzen až na 12 let vězení. Jako senátor však užívá imunity nejméně do roku 2014, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám