Hlavní obsah

Američtí vojáci natáhli u hranic s Mexikem žiletkový drát

McAllen/Ciudad de Mexico

Američtí vojáci v Texasu u měst Donna a Hidalgo na hranicích s Mexikem od neděle budují několik set metrů dlouhé zátarasy z žiletkového drátu. Pohraniční stráž opatření označila za „nezbytné přípravy“ na příchod migrantů, kterých z Latinské Ameriky nyní v rámci čtyř karavan směřuje do USA zhruba 12 000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci natahují žiletkový drát u hranic s MexikemVideo: AP

 
Článek

Ze snímků, které zveřejnilo americké letectvo, jež pohraničníkům též vypomáhá, je patrné, že vojáci vybudovali 300 metrů dlouhý zátaras u hraničního přechodu u měst Donna a Hidalgo na jihu Texasu. Bariéra byla vybudována na břehu hraniční řeky Rio Grande pod mostem, který spojuje Mexiko s Texasem.

O natahování ostnatého drátu na různých místech hranice již o víkendu na předvolebním mítinku v Montaně hovořil republikánský prezident Donald Trump, který je hlasitým zastáncem ostře střeženého pomezí. „Na ostnatý drát, když je použit, jak má být, může být krásný pohled,” řekl svým příznivcům.

Foto: Delcia Lopez, Reuters

Americký voják vytváří u hranic s Mexikem zátaras z žiletkového drátu.

Pohraniční stráži s ostrahou vypomáhá vojsko. Ministerstvo obrany uvedlo, že je připraveno nasadit až 7000 vojáků. Trump sice hovořil až o 15 000 mužů a žen ve zbrani, ale zatím nařídil přesun 5200 vojáků, z nichž na místo dorazilo 900, uvedl web The Hill.

Foto: Delcia Lopez, Reuters

Američtí vojáci natahují žiletkový drát u hranic s Mexikem.

První karavana migrantů mířících ze středoamerických zemí do USA už dosáhla hlavního města Mexika, uvedl týdeník Newsweek. Momentálně je v ní asi 4000 až 5000 migrantů zejména z Hondurasu, Salvadoru a Guatemaly. Počet se asi o dva tisíce snížil. Karavana putuje přes stát Veracruz. K přechodu v Hidalgu u texaského města McAllen jí zbývá přes 1100 kilometrů.

K hranicím s USA v Mexiku nyní postupují celkem čtyři karavany migrantů. Poslední, kde je tisíc až 1500 lidí, překročila v pátek řeku Suchiate oddělující Mexiko od Guatemaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám