Hlavní obsah

Američtí katolíci chtějí Bidenovi zakázat svaté přijímání

Novinky, drk
Washington

Americký prezident Joe Biden je sice teprve druhým katolíkem v Bílém domě, přesto s ním část církve není spokojená. Jeho postoj k umělým potratům či manželství stejnopohlavních párů není podle některých biskupů v souladu s tímto náboženským přesvědčením. Zvažují proto, že by veřejně činným katolíkům s liberálními názory omezili přístup k svatému přijímání.

Joe Biden

Článek

Návrh pochází z pera konzervativního křídla katolické církve. Americká Konference katolických biskupů minulý týden odhlasovala záměr sepsat nové pokyny pro průběh eucharistie, při které se svatým přijímáním připomíná poslední večeře Ježíše Krista. Jedná se o jeden z nejdůležitějších obřadů křesťanského náboženství.

Nový dokument by se měl zabývat svátostí eucharistie obecně, ale reálně bude sloužit jako teologické ospravedlnění pro odepření přijímání prezidentovi Bidenovi a dalším katolickým politikům, kteří podporují alespoň částečné právo na potrat.

Katolická církev má vůči jakýmkoli formám interrupce zásadově negativní postoj.

Podle katolíků jde o útok na rodinu

Arcibiskup José H. Gomez, který je prezidentem Konference katolických biskupů, nově zvoleného prezidenta za jeho hodnoty veřejně zkritizoval už v den jeho inaugurace.

„Interrupce je přímým útokem na život, způsobuje ženě poranění a podkopává rodinu,” řekl tehdy Gomez.

V USA se schyluje k bitvě hodnot. Nejvyšší soud projedná právo na potrat

Amerika

Konference biskupů sama ovšem nemá skutečnou pravomoc zakázat Bidenovi a dalším svaté přijímání. Tu mají jednotliví biskupové, kteří obřad vykonávají, případně jejich diecéze nebo papež.

Vatikán americké katolíky varoval, aby k přísným pokynům ohledně eucharistie nepřistupovali. Papež František sám zatím aktivitu amerických kolegů nekomentoval.

USA: Zbožnost v politice stále letí

Volby USA

Média aktuální spor interpretují primárně jako politický – právo na potrat je věčným tématem americké politiky, na který mají republikáni a demokrati tradičně opačný názor. Stejně se vyjádřil i demokratický poslanec Ted Lieu, který biskupy z konference označil za „pokrytce”, protože se nedokážou oprostit od politiky.

Státy se snaží právo na potrat zrušit

Umělé přerušení těhotenství je na území Spojených států legální na základě precedentu Nejvyššího soudu z roku 1973. Řada států se ale od té doby snažila a stále snaží rozhodnutí zvrátit, případně zavádějí různé obstrukce, aby těhotným ženám interrupci fakticky znemožnily.

Arkansas schválil téměř úplný zákaz potratů

Amerika

Současný prezident Biden je silně nábožensky založený, i když po tragické smrti své první manželky a dcery přiznal, že o své víře zapochyboval. Po Johnu Fitzgeraldu Kennedym je teprve druhou hlavou státu hlásící se ke katolické církvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám