Hlavní obsah

Americký středozápad pustošily desítky tornád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Nebývale silný bouřkový systém zasáhl v neděli americký středozápad. Provázelo jej nejméně 67 tornád, prudké vichry, bouře, přívalové deště a krupobití s kroupami o velikosti tenisových míčků. Bouře si vyžádaly šest obětí, mezi nimi i bratra a sestru v důchodovém věku. Bouře postihla oblast obývanou 53 milióny lidmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tornádo ve státě Illinois v USAVideo: Reuters

 
Článek

Americká Národní meteorologická služba potvrdila do 22:15 místního času (4:15 SEČ) 67 tornád, která zasáhla státy Illinois, Iowa, Ohio, Indiana, Missouri, Kentucky, Wisconsin a Michigan. Prvně jmenovaný stát byl postižen nejvíc. Tornáda si v něm vyžádala šest lidských životů. Dva lidé zemřeli v Nashville, a po jednom pak ve Washingtonu, Brookportu, Unionville a v okrese Massac.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky tornád ve státech Illinois a IndianaVideo: Reuters

Podle meteoroložky Janice Deanové jde o pátý největší počet tornád v listopadu v historii. Nejvíc jich bylo v roce 1992 mezi 21. a 23. listopadem, celkem 105. V listopadu jsou tornáda vzácná. Naposledy se jich více vyskytlo v roce 2005 - celkem 49, uvedla stanice Fox News.

Foto: News-Gazette/Jessie Starkey, ČTK/AP

Tornádo nedaleko města Flatville ve státě Illinois

Obzvlášť těžce bylo podle zpráv amerických médií zasaženo město Washington ve státě Illinois. „Dívám se na silnici, podél níž kdysi stálo nějakých 20 až 30 domů, a teď už tam není ani jediný,” citovala televize Fox News očitého svědka z města, v němž americký meteorologický úřad NOAA zaznamenal „velké a nesmírně nebezpečné tornádo”. Vítr tam v nárazech dosahoval rychlosti 260 kilometrů za hodinu a na dvou místech smetl sedmdesát staveb. V nemocnici v Peorii museli ošetřit 37 zraněných.

Foto: Kelly Lafferty, ČTK/AP

Trosky domů a aut ve městě Kokomo ve státě Indiana

Televize ukázaly záběry, na nichž je patrné, že smršť v městečku s asi 15 000 obyvateli během několika sekund zničila mnoho domů a převracela automobily na střechu. „Bouře tu zdemolovala několik čtvrtí,” řekla podle agentury AP mluvčí místního zdravotnického úřadu Sara Sparkmanová.

Foto: Peoria Journal/Ron Johnson, ČTK/AP

Spoušť způsobená tornádem ve městě Washington ve státě Illinois.

„Dnešek je smutný den pro Washington,” řekl starosta města Gary Manier. „Zkáza je přímo neuvěřitelná. Něco takového si nedokážete představit. Vypadá to tu jako ve válečné zóně,” citovala Maniera agentura Reuters.

Nejméně šest nákladních aut bylo převráceno na dálnici asi 140 kilometrů od Chicaga v okrese Ogle.

Na obou mezinárodních letištích v Chicagu byl přerušen provoz. Evakuovali i diváky utkání v americkém fotbalu. Bez elektřiny je ve státu 75 tisíc odběratelů.

Další zasažené státy

Tvrdě byla také postižena Indiana, kde je bez elektřiny 160 000 domácností. V městečku Kokomo bouře poničily nákupní středisko, banku a strhly střechu na hasičské zbrojnici. Ve městě byl vyhlášen stav nouze.

Bez proudu je také 390 000 lidí v Michiganu.

Foto: Journal Star/Fred Zwicky, ČTK/AP

Rodina Raye Baughmana před jejich domem zničeným tornádem ve městě Pekin ve státě Illinois

V okrese Scott v Missouri zase silné větry převrátily tři železniční vagóny a čtyři mobilní domy.

Meteorologický úřad obyvatelům ohrožených oblastí doporučil, aby se uchýlili do přízemí školních budov. Bouře se pohybovaly nebezpečnou rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu východním směrem, takže lidé na ně nemuseli stačit zareagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám