Hlavní obsah

Americký Senát schválil v čele vnitra zástupkyni domorodých obyvatel

– Washington

Americký Senát v pondělí schválil nominaci Deb Haalandové na ministryni vnitra v administrativě prezidenta Joea Bidena. Poslankyně za stát Nové Mexiko se stala vůbec první zástupkyní domorodých obyvatel Spojených států v čele některého z ministerstev federální vlády. Podle agentury Reuters jí připadne ústřední úloha při realizaci Bidenových plánů pro boj s klimatickými změnami.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Pro schválení demokratické političky se vyslovilo 51 členů Senátu, zatímco 41 jich bylo proti. V hlasování ji podpořili i někteří republikánští senátoři a senátorky: Lindsey Graham z Jižní Karolíny, Lisa Murkowská z Aljašky a Susan Collinsová z Maine.

Podle Reuters bylo hlasování vyvrcholením týdnů trvající kampaně domorodých indiánských kmenů a ekologických organizací za senátní potvrzení nominace Haalandové do ministerské funkce. Na odpor se stavěli někteří republikánští senátoři kvůli jejím názorům na ropný průmysl.

Zastánkyně ekologie

V únoru se bouřlivé dvoudenní slyšení Haalandové před senátním výborem pro energetiku a nerostné suroviny stalo svým způsobem referendem o těžbě fosilních paliv, připomíná Reuters. Části republikánských členů horní komory Kongresu se nelíbila její účast na protestech proti budování ropovodu, podpora plánu ekologizace amerického hospodářství Zelený nový úděl či pozastavení vydávání nových federálních těžebních licencí Bidenovou administrativou.

Biden představil další členy své administrativy

Amerika

Úkol ministryně

Haalandová bude z pozice ministryně vnitra dohlížet nad využíváním zhruba dvou milionů kilometrů čtverečních půdy patřící federální vládě a domorodým kmenům. Stejně tak bude vykonávat dozor nad vztahem vlády s celkem 574 uznanými indiánskými kmeny v USA. Podle agentury AP je to poprvé, kdy  bude záležitosti domorodých Američanů z titulu funkce šéfa vnitra spravovat zástupce této komunity.

„Vzhledem k dlouhému a bouřlivému vztahu mezi federální vládou a domorodými kmeny je příchod poslankyně Haalandové do čela ministerstva vnitra nesmírně důležitý okamžik pro Ameriku,” řekl minulý týden vůdce senátní většiny Chuck Schumer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám