Hlavní obsah

Americké volby: Podnik, ve kterém je roztočeno závratných 11 miliard dolarů

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Právě vrcholící americké volby se zapíšou do historie jako ty vůbec nejdražší. Demokraté, republikáni a v menší míře i další partaje v kampani před prezidentskou a souběžně běžící kongresovou volbou dohromady utratili na 10,8 miliardy dolarů. To odpovídá asi 244 miliardám korun. Podle serveru Voice of America to vyplývá z odhadů neziskové organizace Center for Responsive Politics (CRP).

Foto: Facebook Donalda J. Trumpa

Hlasujte! Hlasujte! Hlasujte! – volební klip Donalda Trumpa

Článek

Pokud se čísla potvrdí, utopí obě největší partaje v kampaních o polovinu víc peněz než v předchozích volbách v roce 2016. A to i po započítání inflace.

„Volby v roce 2018 zlomily rekord pro neprezidentské volby a ty v roce 2020 překonají vše, co jsme dosud viděli,“ cituje server stanice Voice of America výkonnou ředitelku CRP Sheilu Krumholzovou.

Hlasujte! Hlasujte! Hlasujte! – volební klip Donalda TrumpaVideo: Facebook Donalda J. Trumpa

Nejvíce rozhazovační byli před volbami demokraté, kteří do balíku na volební byznys přihodili 54 procent z celé částky. Republikáni uhradili „jen“ 39 procent z tohoto obnosu.

Hlasujte pro... Hlasujte pro Ameriku – volební klip Joea BidenaVideo: Facebook Joea Bidena

Jen samotný duel mezi prezidentskými kandidáty Donaldem Trumpem a republikánem Joem Bidenem vyšel na zhruba 5,2 miliardy korun, což odpovídá přibližně 117,8 miliardy korun. Zbytek partaje vynaložily na kampaně svých kandidátů do Kongresu, tedy do Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Drtivou většinu finančních prostředků získávají politické strany ve Spojených státech od přispěvatelů a sponzorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám