Hlavní obsah

Pacientce v USA dali při transplantaci plíce s koronavirem. Brzy zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lékaři v americkém Michiganu přiznali, že na podzim minulého roku pacientce nedopatřením transplantovali plíce infikované koronavirem. Jedná se o první potvrzený a řádně zdokumentovaný přenos nákazy prostřednictvím darovaného orgánu. O víkendu o tom informovala stanice NBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nákaza se před operací nijak neprojevila. Dárkyně, která zesnula při autonehodě, neměla zdravotní potíže a test post mortem vyšel negativní.

Tři dny po operaci se ale u ženy, která plíce přijala, vyskytla horečka, pokles krevního tlaku a potíže s dýcháním. Stav pacientky se rychle zhoršoval a přesto, že jí byl podán remdesivir, 61 dní po transplantaci zemřela.

Biden slibuje sérum pro všechny Američany

Zahraniční

Když vyšlo najevo, že pacientka zemřela na nemoc covid-19, začali lékaři pátrat po tom, kde se nakazila. Následně vyšlo najevo, že zdroj infekce musel být v transplantovaném orgánu. Dodatečná analýza tekutiny odebrané z plic ještě před transplantací to následně potvrdila.

Dělali prý, co mohli

Standardní předoperační testy je tak zřejmě nutné rozšířit, protože infekci neodhalily.

„Rozhodně bychom nepoužili plíce, které by měly pozitivní covidový test. Všechny testy, které se běžně dělají a mohli jsme udělat, jsme udělali,“ dušuje se ředitel oddělení transplantací Michiganské lékařské fakulty Daniel Kaul.

V USA schválili kombinaci léků od firmy Eli Lilly pro léčbu koronaviru

Amerika

Kaul případ zdokumentoval a napsal o něm studii do odborného magazínu American Journal of Transplantation. Podotkl, že za loňský rok bylo ve Spojených státech provedeno na 40 tisíc transplantací a přenos koronaviru na příjemce se potvrdil v jediném případu.

Přesto je nyní na stole otázka, zda je současné testování dostatečné a nemělo by se přikročit k odebírání vzorků z nitra plic současně se stěry z nitra krku a nosu.

Po porodu jí selhaly plíce. Chtěla jsem tu být pro dceru, říká žena po komplikované transplantaci

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám