Hlavní obsah

Americké i britské banky čekají tvrdé proměny

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské banky čekají tvrdé změny, kdy bude investiční bankovnictví odděleno od retailového určeného pro drobné střadatele. Důvodem je usnadnění pomoci ústavům v potížích. Tento krok už ohlásila také Bank of America, která v pondělí uvedla, že bude propouštět dalších 30 000 míst.

Foto: Reuters

Pobočka Bank of America

Článek

Bank of America uvedla, že propustí 30 000 zaměstnanců, tedy desetinu osazenstva, aby ušetřila pět miliard dolarů. Banka už dříve uvedla, že sníží stav o šest tisíc lidí. Nyní oznámila, že se rozdělí na dvě divize, jedna, retailová, bude sloužit drobným střadatelům a druhá bude zaměřena na velké klienty.

Úspora pěti miliard přestavuje osmnáct procent z očekávaných celkových nákladů na rok 2014 ve výši 27 miliard dolarů.

Akcie banky poté vzrostly o 1,3 procenta, od ledna ale jejich cena spadla od 48 procent. Za posledního půl roku měla banka ztrátu 7,4 miliardy dolarů.

Británie plánuje změny

Podobné změny, jaké prodělává Bank of America, čekají i britské peněžní ústavy. Návrh na oddělení služeb nezávislé bankovní komise ICB má širokou podporu. Nové regule by měly platit od roku 2019. Podle ministra financí ale změny nemají zbavit londýnskou City klíčového postavení na finančním trhu, britské banky by stály měly provádět globální operace.

Banky podle ICB také navíc musejí mít dostatečné rezervy, aby byly schopny čelit ztrátám při budoucích finančních krizích.

U retialových bank by měl být ve výši deset procent objemu prostředků, u velkých bank pak mezi 17 a 20 procenty nejlépe v dluhopisech.

Bankovní lobby ale protestovala, že to britské banky připraví o konkurenceschopnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám