Hlavní obsah

Americké aerolinky se přidaly k britským v tlaku na obnovení transatlantických letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn

Americké letecké společnosti American Airlines, Delta, United Airlines a Jet Blues se přidaly k British Airways a Virgin Atlantic v tlaku na vlády USA a Spojeného království, aby se obnovily komerční lety přes Atlantik a uskutečnila se k tomu co nejdříve schůzka. Zdůraznily, že otevření hranic je klíčové pro ekonomické zotavení, a vyzvaly šéfy nejvyspělejších zemí G7, aby o tom jednali ještě před červnovou schůzkou v britském Cornwallu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letadla Virgin Atlantic na londýnském letišti Heathrow

Článek

Aerolinky se obrátily na ministry dopravy obou zemí a poslaly jim dopis, že úroveň očkování v obou zemích je už na takové úrovni, aby byly lety lukrativní: „Jsme přesvědčeni, že letecký průmysl má ty správné nástroje vycházející z dat a vědy, aby byl schopen zařídit bezpečné a smysluplné obnovení transatlantických letů. Američtí a britští občané by mohli profitovat z velkých schopností testovat a z úspěšných zkoušek digitálních aplikací se zdravotními potvrzeními.“

Britské aerolinky o obnovení žádaly už minulý týden, protože anglické úřady už umožnily omezené volné cestování z Anglie, ale ne do USA. USA stále blokují vstup do země Britům i občanům EU.

Krize v letectví trvá. Ruzyňské letiště odbavilo o 90 procent cestujících méně

Ekonomika

Delta a United Airlines už taky plánují v létě obnovit spoje do těch evropských zemí, které otevřenou své hranice, Američanům, kteří budou mít ukončené očkování, uvedl server Travel Pulse. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už uvedla, že očekává, že Američané s ukončeným očkováním by mohli být vítání v zemích EU už v létě. Zájem o ně mají země, které závisejí na turistickém průmyslu, jako Řecko, kde už uvolňují omezení spojená s pandemií, Itálie, Portugalsko, Španělsko a Chorvatsko.

Podle Business Insideru Delta plánuje novou linku z New Yorku do Dubrovníku, která by měla fungovat od 2. července, a stane se tak první linkou těchto aerolinek do jihovýchodní Evropy. Létat by se na ní mělo čtyřikrát týdně. United Airlines plánují lety do Chorvatska od 8. července, přičemž by se do Dubrovníku létalo z Newarku třikrát týdně.

Chystají se také lety na Island, který se otevřel plně očkovaným 18. března, a do Řecka, která má umožnit vstup lidem ukončeným očkováním nebo PCR testy 15. května. United budou létat do Reykjavíku od 3. června, Delta obnoví lety do Atén 28. května.

Aerolinky plánují lety z Česka do 74 destinací

Ekonomika

Podle průzkumu SmarTour je Evropa letos tou nejvytouženější turistickou destinací pro Američany.

Reklama

Výběr článků

Načítám