Hlavní obsah

Aerolinky plánují lety z Česka do 74 destinací

Novinky, ČTK, bož

Letečtí dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou v létě z Česka létat do celkem 74 destinací ve 21 zemích. Přesný termín obnovení spojů bude záviset na epidemiologickém vývoji. Přes Velikonoce mají obě aerolinky v plánu 111 letů do 15 zemí. Informovala o tom skupina Smartwings Group, do níž obě společnosti patří.

Foto: Georgi Bidenko

Start Boeingu 737 MAX společnosti Smartwings

Článek

Smartwings v období Velikonoc, konkrétně od 1. do 5. dubna vypraví z Prahy a zpět 58 letů do celkem deseti míst. Jde například o lety do Málagy, na Madeiru nebo egyptského letoviska Hurghada.

Společnost bude zajišťovat i některé speciální lety, například přepravu guinejského fotbalového týmu Horoya AC z Conakry (Guinea) do Luandy (Angola) a zpět na zápas africké ligy mistrů. Pro přepravu na zápas africké ligy si guinejští fotbalisté vybrali Smartwings už loni.

ČSA vypraví během prodlouženého svátečního víkendu 30 letů do pěti destinací, konkrétně Paříže, Stockholmu, Kyjeva, Moskvy a Zaragozy.

Během letní sezony, která začala uplynulou neděli a bude pokračovat až do října, obě aerolinky plánují z českých letišť lety do celkem 74 destinací, například v Řecku, Španělsku, Francii nebo Turecku.

Dvoumiliardový úvěr pro Smartwings se státní zárukou

Ekonomika

Do 49 destinací budou mířit pravidelné linky Smartwings a ČSA, do zbývajících míst pak charterové spoje Smartwings.

Smartwings i ČSA se i kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitly v ekonomických problémech. ČSA jsou nyní v úpadku. Ten na ně uvalil soud po jejich vlastním návrhu. Podle společnosti je cílem reorganizace společnosti s cílem její záchrany.

ČSA evidují nesplacené pohledávky za přibližně 1,8 miliardy korun, z toho miliardu v rámci neproplacených nebo neprojetých letenek cestujících a zbytek pak společnost dluží dodavatelům. Mezi věřitele se s 12milionovou pohledávkou přihlásily i mateřské Smartwings.

Smartwings od minulého týdne čerpají úvěr dvě miliardy korun od čtyř bank s osmdesátiprocentní státní zárukou. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze zajistí čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace. Dluhy firmy se pohybují okolo 6,6 miliardy korun.

Reklama

Související články

Aerolinky budou vyžadovat negativní test

Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou nově po cestujících před vstupem na palubu vyžadovat potvrzení o negativním testu na koronavirus. V úterý to oznámila...

ČSA jsou v úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost...

Výběr článků

Načítám