Hlavní obsah

Krize v letectví trvá. Ruzyňské letiště odbavilo o 90 procent cestujících méně

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká doprava je kvůli pandemii koronaviru nadále v hluboké krizi. Na pražském ruzyňském letišti odbavili během prvního čtvrtletí téměř 251 tisíc cestujících. To je meziročně o 90 procent méně. Krize změnila i vytížení jednotlivých destinací, nejoblíbenější byla Dubaj. Ve středu to uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Foto: Novinky

Letiště Praha

Článek

Koronavirová krize v Česku naplno vypukla loni v březnu. Meziroční 90procentní pokles v prvním čtvrtletí je tak z velké části ještě v porovnání s předkrizovým stavem. Letiště v průběhu letošního čtvrtletí odbavilo celkem 6943 letů.

Krize výrazně proměnila i vytížení jednotlivých destinací. Zatímco loni cestující z Prahy nejčastěji mířili do Londýna nebo Moskvy, nyní byla nejoblíbenější destinací Dubaj. Následovaly Amsterdam a egyptská Hurgada.

V současnosti na letišti fungují pravidelné linky dvou desítek dopravců do více než 30 destinací. Jsou mezi nimi spoje do důležitých evropských měst jako Amsterdam, Paříž nebo Frankfurt, které fungují jako klíčové přestupní body.

Aerolinky plánují lety z Česka do 74 destinací

Ekonomika

V následujících týdnech a měsících letiště očekává postupné obnovování spojů do dalších letních destinací, mimo jiné například do Chorvatska, Řecka nebo na Maltu.

„S leteckými společnostmi jsme v kontaktu a další linky po Evropě by se mohly obnovit v závislosti na vývoji situace. Pokud se začnou některé podmínky uvolňovat a zjednodušovat, aerolinky reagují na zvýšenou poptávku velmi rychle,” doplnila Pavlíková.

Klíčová je pro dopravce především poptávka cestujících. Letiště je podle mluvčí na posilování provozu připraveno.

ČSA jsou v úpadku

Ekonomika

Útlum letecké dopravy se projevil i v letovém provozu. V prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenali letoví dispečeři v Česku 44 120 letů, což je o 74 procent méně než v předkrizovém roce 2019.

Pandemie omezovala letectví po většinu loňského roku. Ruzyňské letiště Václava Havla tak loni odbavilo 3,66 milionu cestujících, což představovalo meziroční propad o 79 procent. Zároveň to byl nejnižší počet cestujících za poslední čtvrtstoletí.

Reklama

Související články

Aerolinky budou vyžadovat negativní test

Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou nově po cestujících před vstupem na palubu vyžadovat potvrzení o negativním testu na koronavirus. V úterý to oznámila...

ČSA jsou v úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost...

Výběr článků

Načítám