Hlavní obsah

Americká policistka, která si spletla byty a zastřelila souseda, dostala deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Soud v texaském Dallasu ve středu odsoudil na deset let do vězení bělošskou expolicistku, která omylem zastřelila svého černošského souseda. Policistka Amber Guygerová si údajně spletla jeho byt se svým, který byl o patro níž. Domnívala se, že jde o loupežné přepadení.

Foto: Tom Fox, ČTK/AP

Amber Guygerová u soudu.

Článek

Policistka se po celodenní službě vracela z práce a zajela do čtvrtého patra místo do třetího. Překvapilo ji, že dveře „jejího“ bytu nejsou zamčené. Když vstoupila dovnitř, vykročil proti ní nájemník bytu Botham Jean se zmrzlinou v ruce. Tasila zbraň a na místě ho zastřelila. U soudu Guygerová tvrdila, že se obávala o svůj život. [celá zpráva]

Soud ale její vysvětlení nepřijal, protože byt Bothama Jeana byl tak odlišný od jejího, že záměna nebyla možná. Jakmile žena nabyla přesvědčení, že její byt je neoprávněně odemčen, měla podle soudu zavolat posily. To Guygerovou ale nenapadlo. Už dříve proto byla uznána vinnou z vraždy. Střílela ve chvíli, kdy se muže teprve zvedal z gauče, na kterém sledoval televizi.

Policistce, která si spletla byty a zabila souseda, hrozí v USA 99 let za vraždu

Amerika

Případ vyvolal podle agentury AP rozruch v celém Texasu nejen kvůli neobvyklým okolnostem, ale i proto, že policistka je běloška a její obětí byl černoch.

Případy násilí bělošských policistů vůči Afroameričanům vedou v USA nezřídka k obviňování z rasových útoků a občas vyvolávají i masové nepokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám