Hlavní obsah

Dostali jsme ho! Policista v Texasu natočil dramatický zásah proti střelci, který zabil osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká policie zveřejnila dramatické záběry ze dne, kdy třiatřicetiletý muž zastřelil v texaském nákupním centru osm lidí, a to včetně tří dětí. Na video pořízené z kamery na těle místního policisty, který útočníka zneškodnil, upozornila například zpravodajská televize CBS News.

Střelba v TexasuVideo: Reuters

 
Článek

Nejmenovaný policista z policejního sboru města Allen v americkém státě Texas na záběrech uslyšel střelbu, rychle vyhodnotil situaci, za zvuku střelby útočníka popadl zbraň a zakřičel na přítomné lidi „zmizte odsud“.

Následně se vydal směrem k útočníkovi Mauriciu Garciovi. Během přibližování k nákupnímu centru volal policista na dispečink. „Jdu ke střelci. Potřebuji všechny posily, co máme,“ řekl zadýchaně.

Zhruba po dvou minutách videa se zeptal přítomného člověka, jestli neví, co se děje. „Masová střelba,“ odpověděl muž, kterému zasahující policista řekl, že „posily jsou již na cestě“.

Na místní slavnosti v Baltimore se střílelo, dva mladí lidé nepřežili

Amerika

Skutečnost, že se jedná o masovou střelbu, strážník okamžitě nahlásil na dispečink. Následně zahlédl střelce. „Polož zbraň, polož ji!“ křičel na osobu stojící u budovy, která se snažila utéci za roh obchodu.

Strážce zákona se ihned vydal za Garciou, na kterého po více než třech minutách začal střílet ze své služební zbraně. Nejprve vypálil třikrát, poté střelbu několikrát zopakoval. „Dostal jsem ho,“ řekl zadýchaně do vysílačky a spustil znovu palbu.

„Polož tu zbraň,“ zařval na útočníka, kterého policista několikrát zasáhl. „Už neslyším žádnou střelbu. Dostali jsme ho. Dostali jsme ho, kámo,“ řekl kolegovi, který přiběhl z druhé strany.

Útočník zastřelil i tři děti

K incidentu došlo asi 40 kilometrů severovýchodně od města Dallas. Muž tam vystoupil z auta a začal střílet na kolemjdoucí lidi. Osm z nich zastřelil a sedm dalších zranil. Při útoku měl střelec použít automatickou pušku AR-15 a podle amerických médií měl mít v autě další zbraně a náboje.

Motiv střelce zatím není znám. Podle vyšetřovatelů se ale pracuje s verzí, že se mohlo jednat o pravicového extremistu. Prošli mu totiž profily na sociálních sítích, přičemž na některých z nich měl vyjadřovat zájem o neonacistické názory.

Policisté na jeho těle navíc našli nápis „RWDS“, což je zkratka pro „pravicové komando smrti“. Tu používají lidé s extrémně pravicovými názory nebo lidé, kteří jsou přesvědčeni o nadřazenosti bílé rasy.

Podle agentury Reuters došlo, co se týká masové střelby, jen v letošním roce už ke zhruba 200 případům, což je za stejné období nejvíce od roku 2016. 

Reuters se přitom odvolává na čísla neziskové organizace Gun Violance Archive, která masovou střelbu definuje jako takovou, při níž utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, a to bez započtení střelce.

Američanka podezřívala řidiče Uberu, že ji unesl. Střelila ho do hlavy

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám